Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UKRALI GOTOVO DVA MILIJUNA KUNA

Vojnim eksplozivom i ''lopatom'' razvaljivali bankomate po Hrvatskoj: Policija razotkrila šesteročlanu bandu

U kriminalističkoj istrazi nazvanoj Frankopan razotkrivena je šesteročlana skupina pljačkaša koja je korištenjem vojnog eksploziva provaljivala u bankomate ukravši 1,8 milijuna kuna, objavila je primorsko-goranska policija na izvanrednoj konferenciji za medije u srijedu u Rijeci.

Skupina muškaraca od 28 do 56 godina u proteklih 11 mjeseci osam puta je provaljivala u bankomate Erste, Zagrebačke, Raiffeisen i Hrvatske poštanske banke upotrebom vojnog eksploziva koji je nedostupan u javnoj nabavi. Nitko od pljačkaša nema veze s Hrvatskom vojskom.

Petorica provalnika su uhićena i predani su u utorak navečer pritvorskom nadzorniku, dok je šesti trenutno nedostupan. Osumnjičeni su hrvatski državljani u dobi od 39, 37, 44, 56, 53 i 28 godina s područja Primorsko-goranske, Karlovačke i Zagrebačke županije, objavila je primorsko-goranska policija na izvanrednoj konferenciji za medije u srijedu u Rijeci.

Provala ''lopatom''

Provaljivali su tako da bi u utor za novac posebnim alatom, koji se u žargonu naziva ''lopata'' umetnuli eksploziv, nakon čega bi izazivali eksploziju kojom bi otvorili bankomat i otuđili kazete s novcem. Na taj su način počinili materijalnu štetu ''tešku'' najmanje 2,65 milijuna kuna, što uključuje ukradeni novac - 1.799.300 kuna, te štetu na bankomatima i drugim objektima, rekla je voditeljica Službe općeg kriminaliteta primorsko-goranske Policijske uprave Blaženka Čačić.

Tereti ih se i za osam kažnjivih djela nedopuštenog posjedovanja eksploziva, a na području Primorsko-goranske županije provaljivali su u Skradu, Bribiru, Omišlju i Crikvenici  dok su na području Policijske uprave istarske provalili u bankomate u mjestima općina Buje i Svetvinčenat te na području Policijske uprave ličko-senjske u mjestu Brinje.

Za kaznena djela počinjena u navedenim mjestima prvoosumnjičeni je 39-godišnji hrvatski državljanin te još dvojica hrvatskih državljana, starosti 37 i 44 godine. Ostala trojica osumnjičenika, starosti 56, 53 i 28 godina sumnjiče se za provalu u bankomat u Zagrebu u lipnju ove godine, čemu je također prethodila neovlaštena nabavka eksploziva i drugih predmeta namijenjenih izvršenju kaznenog djela.

Pročitajte i ovo Bankomat INOVATIVNI KRADLJIVCI Riječka policija uhitila pljačkaški trojac: Obijali bankomate "black box" metodom, domogli se 152 tisuće kuna

Većina je policiji poznata od ranije zbog prijava za slična kaznena djela. Svi osumnjičeni su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Pretragom njihovih domova i drugih objekata pronađeni su predmeti koji se povezuju s ovim provalama, poput detonatorskih kapisla, električnih vodiča i drugih uređaja, poput sofisticiranih ometača signala te veći iznos novca, kazala je Čačić i istaknula da je riječ o vrlo složenom kriminalističkom istraživanju.

Razotkriveno pet skupina provalnika u bankomate i banke

Na području Primorsko-goranske policijske uprave u protekle dvije i pol godine razotkriveno je pet skupina provalnika u bankomate i pljačkaša banaka različitim načinima, kazao je načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar.

Vezano za posljednju razotkrivenu skupinu upozorio je da su takve provale opasne zbog upotrebe eksploziva jer se osim bankomata, mogu oštetiti i okolne građevine ili automobili, ali i ozlijediti provalnici ili policajci koji dolaze na mjesto događaja, a uznemirava se i javnost jer se eksplozije i provale događaju uglavnom usred noći. Također, uočeno je da počinitelji koriste nepovoljnije vremenske prilike, primjerice kišu koja je tipična za ovo područje.

Pročitajte i ovo Bankomat PROPISI ZA BANKOMATE Hrvatska ih ima najviše po stanovniku u Europi, no taj bi se broj zbog novih propisa uskoro mogao smanjiti: "To će sigurno biti problem"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MISLILI SU DA JE POTRES Snažna eksplozija probudila stanovnike na Ravnicama: ''Sve se treslo''

Nositelji ovog opsežnog i višemjesečnog kriminalističkog istraživanja bili su policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske, a provedeno je u suradnji s policijskim službenicima Policijskih uprava zagrebačke i karlovačke te u suradnji i koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije i Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene