Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici otkrili fosil dosad najstarije majke kralježnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski znanstvenici otkrili su fosilizirane ostatke najstarije ikad pronađene majke kralježnjaka, ribe s embrijem stare više od 375 milijuna godina.

Fosil, otkriven na području Gogoa u sjeverozapadnoj Australiji, dokaz je da su drevne vrste imale razvijen reprodukcijski sustav, sličan onome kakav imaju današnji morski psi, izjavili su znanstvenici.

Pročitajte i ovo Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije" Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe

"Ovo ne samo da je prvi pronađeni fosilni embrio s pupkovinom, nego je i najstariji poznati primjer bića koje je donosilo na svijet žive mlade", rekao je John Long iz Muzeja Victoria u Melbourneu.

Ta riba, koju znanstvenici često nazivaju "dinosaurom mora", vladala je svjetskim jezerima i morima gotovo 70 milijuna godina.

"Ovo otkriće mijenja naše shvaćanje evolucije kralježnjaka", rekao je Long i dodao "Dosad se jako malo znalo o tome kako su mriještenje i unutarnja oplodnja djelovali na proces evolucije pojedinih vrsta".

Australski su znanstvenici svoj 25 centimetara dugačak velik fosil nazvali Materpiscis attenboroughi, u čast Davida Attenborougha, koji je prvi obratio pažnju na ribom bogato područje Gogoa još 1979. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene