Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najmanji čip na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska korporacija 'Hitachi' proizvela je prototip najmanjeg i najtanjeg čipa na svijetu, objavio je japanski dnevnik Asahi Shimbun na svojim internetskim stranicama.

Čip je kvadratnog oblika, sa stranicama dužine 0,05 milimetara, a njegova debljina iznosi samo 5 tisućitih dijelova milimetra. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stroga pravila Bačena sjena na Olimpijske igre: Japan bi trebao uvesti izvanredno stanje do kraja kolovoza Slika nije dostupna USPJEH U TOKIJU Milanović i Plenković čestitali Matei Jelić i Toniju Kanaetu na olimpijskim medaljama: ''Hrvatska je ponosna na vas!''

Manji je  64 puta i 60 je puta efikasniji od do sada najprodavanijeg Hitachijevog čipa koji se koristi u identifikacijskim i drugim 'pametnim' karticama.

Prenosi 128 bita informacija sadržanih u identifikacijskom broju od 38 znamenki i koji bi trebao stajati manje od 10 jena (8 centi) kada u 2009. počne njegova serijska proizvodnja, mogao bi se ugrađivati i u novčanice i tako poslužiti u borbi protiv falsificiranja novca, tvrde stručnjaci stručnjaci iz 'Hitachija'.

Očekuje se također kako će čip s biometrijskim podacima biti vrlo bitan u novoj generaciji osiguranja osobnih dokumenata, posebno putovnica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene