Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanci i Kinezi na Mjesecu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici se nadaju da će igrati ključnu ulogu u kineskim planovima istraživanja zemljinog prirodnog satelita robotskim letjelicama. Kina je tek treća zemlja, nakon SAD-a i Rusije, koja je uspjela poslati čovjeka u svemir.

Još početkom godine grupa znanstvenika posjetila je Kinu, gdje je s kolegama razgovarala o sudjelovanju o izradi neophodnih instrumenata za novu fazu koneskog lunarnog programa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zavirite u violinu, flautu i orgulje Instrumenti iz jednog sasvim novog kuta Slika nije dostupna Novi zvuk Ovako zvuči ledena glazba

Sada se konenske vlasti nadaju da će u roku od pet godina uspjeti izgraditi vlastitu svemirsku stanicu koje je krajnji cilj poslati prvog Kineza na Mjesec.

John Zarnecki, profesor Svemirskih znanosti sa Sveučilišta u Milton Keynesu, jedan je od znanstvenika koji su posjetili kineske kolege i razgovarali o mogućnosti suradnje. 

- Kinezi su poslali čovjeka u svemir vlastitim snagama, imaju fantastične kapacitete i perspektivu, ali u nekim stvarima još uvijek zaostaju, kaže Zarnecki.

- U nekim stvarima nužnim za ostvarenje njihovih svemirskih planova i oni se nadaju suradnji s nama jer mi smo, za razliku od njih, vrlo iskusni u izradnji osjetljivih znanstvenih instrumenata i to je ono u čemu bi mi htjeli dati svoj doprinos, dodao je.

Peking posvećuje ogromnu pažnju svojim svemirskim stremljenjima jer radi se o projektima koji donose velik nacionalni ponos i međunarodni prestiž. 

Kineski svemirski program nevjerojatno je napredovao od 1992. godine, kada je pokrenut. Trenutačno u njegovu radu sudjeluje čak nekoliko desetaka tisuća zaposlenika.

Ipak, uza sve to Kina još uvijek zaostaje u nekim znanstvenim područjima ključnim za ostvarenje svojih svemirskih ciljeva pa je u stalnoj potrazi za europskim ili nekim drugim partnerima. 

- Mislim da oni zapravo traže prave partnere za istinsku znanstvenu suradnju jer, doduše, imaju dobru tehnologiju, ali preslabo poznaju svemirske znanosti, smatra Zarnecki.

Prva kineska lunarna misija trebala bi početi iduće godine lansiranjem letjelice nazvane Cheng'e1 u mjesečevu orbitu.

- Ako misija uspije, odmah će krenuti u realizaciju ambicioznog plana spuštanja mjesečevu površinu, siguran je Zarnecki.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene