Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZERO WASTE FILOZOFIJA

Kako spriječiti galopirajuću katastrofu: Pet jednostavnih koraka kojima možemo pomoći našem jedinom domu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Internet je prepun članaka o tome kako je stanje okoliša i planete Zemlje generalno ugroženo ljudskim nemarom i neprimjerenim ponašanjem. Često nismo ni svjesni koliku količinu otpada proizvodimo te kako utječemo na okoliš.

Ako je vjerovati stručnjacima, crno nam se piše; ne promijeni li se nešto u našem ponašanju usmjerenom prema okolišu, šteta koju čovjek nanosi našem planetu za deset godina više se neće moći popraviti.

Upravo zbog te alarmantne činjenice, sama ideologija zero waste, kao koncept i način življenja nameće se kao smjer u kojem bismo trebali krenuti što prije.

Waste free, u doslovnom prijevodu bez otpada, rastući je trend, poglavito online, gdje su mnogi influenceri, youtuberi, blogeri, ali i svjetski chefovi i znanstvenici počeli objeručke prihvaćati takav način življenja.

U prvu ruku sam pojam zvuči zastrašujuće, posebice za prosječnu osobu, jer označava nula otpada koje bi svatko trebao usaditi u svoj život.

Što je zero waste?

Zero waste znači životni stil u kojem proizvedemo nula otpada, odnosno živimo život stvaranja otpada. Upravo taj pojam znači način života koji ''zahtijeva'' da svi njegovi pobornici što više smanje, ponovo upotrebe i recikliraju stvari koje koriste u svakodnevnom životu. Iako će se prosječnom gradskom stanovniku ovo na prvu činiti kao nemoguća misija, pogotovo dok trenutno u kuhinji gleda vreću punu smeća, za sve postoji način. Životni stil zasnovan na ideji neodlaganja otpada na smetlišta, odlagaonice ili spalionice, slijede nekoliko jednostavnih koraka: odbijanje, smanjenje, ponovna upotreba, recikliranje i kompostiranje.

Upravo tih pet koraka ili načela pridržavaju se oni koji žive taj način života. Biraju koristiti proizvode napravljene od materijala koji su dugovječniji i koji traju: staklo, bambus, čelik, ali i one materijale koje mogu kompostirati i koji su biljnog podrijetla. Sljedbenici te ideologije nerijetko su vegani i žive minimalističkim životom.

Pravila zero waste načina života

1. Odbijanje stvari koje nam nisu potrebne u životu
2. Smanjiti količinu stvari kojima smo okruženi, poglavito u našem domu. Živjeti minimalističkim stilom te se osloboditi od stvari koje dugo nismo koristili te nam ne trebaju.
3. Ponovna upotreba - Praksa (ili vještina) ponovne upotrebe može biti zabavan kreativni proces produženja života objekta ponovnim korištenjem; staklenih posuda, platnenih ubrusa, baterija..
4. Recikliranje papira, metala, kartona i plastike koju su ponekad primorani kupiti.
5. Kompostiranje kuhinjskog otpada, ali i onog vrtnog.

Koje su pozitivne strane zero wastea?

Prioritet na iskustvu, umjesto na stvarima.
Više nije bitno koje stvari imamo u posjedu.
Razvijanje kreativnosti kako ćemo koju stvar nanovo iskoristiti.
Štednja – smanjenje besmislenih kupovina.
Živjeti s manje stvari u okolini pruža prostor za fokusiranje na ono što je važno.
Imovina koju posjedujete bit će kvalitetni, bezvremenski predmeti koje će jednoga dana koristiti vaši potomci.

5 savjeta za zero waste početnike

1. Plastične vrećice zamijenite platnenima; postavite ih na strateška mjesta kako bi vam uvijek bile pri ruci.
2. Kupujte na tržnicama, noseći platnenu vrećicu ili košaru kako ne biste koristili plastične vrećice te kako biste izbjegli pakiranu hranu u plastiku.
3. Kupujte staklene boce ili boce od čelika koje će duže trajati.
4. Nemojte bacati neispravne ili pokvarene uređaje, na servisima ćete uštedjeti novac, a pritom zaštiti okoliš.
5. Kupujte manje!

Na tebi je da učiniš prvi korak za bolje sutra. Kako sačuvati planet na kojem živiš saznaj u našem specijalu ''Zemlja, više od planeta''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene