Biokemičari sa sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji koji su došli do tog zaključka objavili su svoje istraživanje u časopisu Food Chemistry and Toxicology.
Brokula, kao i druge vrste povrća iz porodice krstašica (kupus, cvjetača, kelj pupčar, kelj i rutabaga) sadrže tvari poznate pod nazivom glukozinati koje posjeduju svojstvo da se pretvaraju u izotiocianate koji sprječavaju pojavu raka.
No ako se to povrće kuha u vodi pola sata, gubi najveći dio antikanceroznih svojstava, ustvrdili su Paul Thornalley i Lijiang Song.
Nakon takve kulinarske obrade brokula gubi 77% glukozinata, kelj pupčar 58%, cvjetača 75%, a zeleni kupus 65%.
Naprotiv, prema mišljenju znanstvenika, najmanji je gubitak glukozinata ako se povrće toplinski obrađuje parom dvadesetak minuta, a u mikrovalnoj pećnici i naglim prženjem tek nekoliko minuta.