Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prašina u autu izaziva alergijsku reakciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovito usisavanje i brisanje prašine općenito se smatra normalnim, ali često je zanemareno kad je u pitanju unutrašnjost automobila, a ondje presvlake i sagovi skupljaju prašinu i milijune spora i grinja koje izazivaju alergijsku reakciju.

"Grinje u autima važan su faktor kad se analiziraju uzroci alergija", kaže Joerg-Thomas Franz, alergolog iz njemačkoga grada Paderborna.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović oglasio se Zekanović Zekanović o propucavanju Turudićeva automobila: "Svi znamo tko je kriv" Ogrebali mu auto i ukrali tablice "treba te biti sram" VIDEO Amerikanac koji je zavolio Balkan u Zagrebu doživio šok: "Vjerovao sam da je Hrvatska bolja od toga"

Ekolog Andreas Winkens kaže da je u autima pronađena visoka koncentracija alergena. Riječ je o studiji provedenoj u njemačkome gardu Moenchengladbachu, a do sličnih su zaključaka došle i studije u Sjedinjenim Državama i Brazilu.

Winkens naglašava da je auto idealan za grinje. Presvlake su vlažne i tople i ta mala stvorenja ondje jedu oljuštene odumrle komadiće ljudske kože.

Izlučevine grinja pravi su alergeni i izazivaju simptome poput
pečenja u očima, nosu i grlu, kaže Anja Schwalfenberg iz njemačke udruge astmatičara (DAAB). Postojeći problemi u dišnom sustavu pogoršavaju se i u ekstremnim slučajevima izazivaju i astmu.

Vozači ne mogu spriječiti grinje. "Nasele se u roku od nekoliko mjeseci", kaže Schwalfenberg. One ondje nađu idealno okružje jer tijelo grije i vlaži automobilsko sjedalo.

Zaštitne presvlake kojima astmatičari prekrivaju madrace, ne mogu se nabaviti za automobilska sjedala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene