Znanstvenici sa sveučilišta u Maastrichtu to objašnjavaju utjecajem akrilamida, kemijskih spojeva koji nastaju prilikom prženja i pečenja niza namirnica.
U 11-godišnjoj studiji je sudjelovalo 120000 ispitanika, a povećanje rizika za rak je utvrđeno kod žena koje su dnevno unosile više od 40 mikrograma akrilamida.
Laboratorijska testiranja su još prije 5 godina ukazala na moguću opasnost od akrilamida, no novo istraživanje čije je rezultate objavio stručni časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention je prvo koje je utvrdilo vezu između akrilamida u prehrani i povećanog rizika za rak.
Stručnjaci napominju kako je praktički nemoguće potpuno eliminirati akrilamide iz naše prehrane, te dodaju kako se oni češće javljaju nakon termičke obrade hrane obojene umjetnim bojama.
-
OBJAVIO MORH
Došlo je do promjene rute Rafalea: Pogledajte koji grad su zaboravili
-
"To je put u autoritarne režime"
Svjetski mediji prenose ozbiljno upozorenje: "Stanje je opasno blizu prijelomne točke, napadi su se dogodili i u Hrvatskoj. Sve je veća zabrinutost i zbog njezine vlade"
-
Velik misterij
Priča koja ledi krv u žilama: U podrumu pronašli kostur tinejdžerke zamotan u tepih, 20 godina kasnije otkriveni strašni detalji