Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kokice mogu uzrokovati bolest pluća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kokice, omiljena grickalica tisuća ljudi diljem sviejta, mogu uzrokovati bolest koja nastaje uzastopnim udisanjem pečenog putra prelivenog preko kokica.

Ljubav prema kokicama s putrom ispečenih u mikrovalnoj pećnici 53-godišnjeg Amerikanca stajala je problema s disanjem. Čovjek je toliko obožavao kokice da se 'inhalirao' njihovim mirisom koji bi se zadržao u vrećici nakon pečenja.  

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

Dr. Cecil Rose uvidjeo je paralelu između bolesti i kokica jer je zaposlen i kao savjetnik u industriji hrane gdje je bolest oboljelih pluća nastale kao posljedica udisanja pečenog putra vrlo česta.

'Kada sam vidio simptome bolesti, upitao sam ga jede li puno kokica?', kaže Dr. Rose.  

'Kako ste to mogli znati? Obožavam kokice, ja sam gospodin Kokica', kazao je oboljeli čovjek koji je svoje omiljene grickalice jeo dva puta na dan najmanje deset godina, a uz to se i inhalirao parama poslije pečenja.

'On je udisao ugrijani dijacetil, to znamo iz radnje studije o najvećim rizicima oboljenja pluća', kaže Dr. Rose.

Dr. Rose za oboljelog je Amerikanca osmislio snack sličan kokicama s putrom iz mikrovalne pećnice. Dijetalni program zapravo je sadržavao kokice bez masnoće. Nakon šest mjeseci, čovjek je izgubio 23 kilograma , a sve funkcije njegovih pluća znatno su popravljene.

Udisanje pečenog putra često oštećuje i uništava pluća radnika. Radi se o vrlo čestoj bolesti zaposlenika  u prehrambenoj industriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene