Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantni rezultati

Djeca sve podložnija izumrloj bolesti. Zanima vas kojoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolest kostiju rahitis, za koju se smatrala da je gotovo pa izumrla, vraća se na velika vrata.

Naime, studija provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da skoro svako peto dijete boluje od rahitisa jer umjesto igranja na suncu vrijeme provodi u kući igrajući se video igricama.
Rahitis je bolest koja je Britanijom harala u 19 stoljeću i pogađala je uglavnom djecu iz siromašnih obitelji te se mislilo kako je pobijeđena u 30-im godinama prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Međutim, rahitis se sada ponovno javlja i to najčešće kod djece iz obitelji srednjeg sloja. Bolest uzrokuje nedostatak vitamina D koji se stvara boravkom djece na suncu, a zbog manjka vitamina kosti djeteta omekšavaju te se kosti izobličuju i savijaju.

>> Djeca sa prvim alkoholiziranjem počinju već sa 12 godina!

Pogađa srednju klasu

'Novi rezultati su zaista zapanjujući jer je riječ o rapidnom rastu slučajeva rahitisa u proteklih 12 do 24 mjeseca. Nailazimo na slučajeve gdje obolijevaju djeca ne samo iz siromašnih obitelji već i ona iz srednje klase', kazao je za Sun profesor i voditelj studije Nicholas Clarke. Za potrebe istraživanja Clarke je pregledao više od 200 djece te naglašava kako je uzrok porastu rahitisa moderan način života u kojem djeca ne provode dovoljno vremena na suncu, a kad jesu vani onda im je koža pokrivena.

'Ovi slučajevi podsjećaju na slučajeve rahitisa iz 17. stoljeća i prije samo godinu dana rezultati istraživanja bi bili jako drugačiji', kazao je.

Rahitis je širom svijeta spriječen 30-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući koncentratu vitamina D kojeg najviše ima u ribljem ulju. No moderna djeca sve manje jedu svježu ribu, kao i jaja u kojima također ima vitamina D. Ljudima za normalnu dnevnu proizvodnju vitamina D potrebno je 20 minuta boravka na suncu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene