Obavijesti Video Pretražite Navigacija
70 godina nakon

Napokon otkrivena jedna od najvećih zagonetki Bermudskog trokuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedamdeset godina nakon nestanka pet zrakoplova iznad Atlantika i dalje se nižu teorije o jednoj od najvećih misterija u povijesti zrakoplovstva.

Poruka koju je dobio kontrolni toranj bila je pomalo bizarna. 'Sve izgleda čudno. Kao da smo ušli u bijelu vodu. Potpuno smo izgubljeni', javio je pilot tog 5. prosinca 1945. godine. Potom se čulo samo pucketanje i tišina, a pet vojnih aviona Leta 19 - na rutinskoj vojnoj misiji zauvijek je nestalo bez traga. Poletjeli su iz Fort Lauderalea na Floridi, a nestali negdje iznad Atlantskog oceana, na području poznatom kako Bermudski trokut.

Riječ je o jednoj od najvećih zagonetki u povijesti zrakoplovstva. Nikada nije pronađena nikakva olupina, niti tijelo usprkos širokim potragama. U zrakoplovima je bilo 14 osoba. Nakon pet aviona koji su nestali s radara, izgubio se svaki trag i onom koji je krenuo u potragu za njima. No, ni to nije sve. Još su tri zrakoplova nestala na istom području 1948. i 1949. godine dok je jahta Connemara IV pronađena ali bez posade. Nakon toga zabilježen je misteriozni nestanak još dva američka vojna zrakoplova na istom području od milijun četvornih milja koje leži između Miamija, Puerto Rica i Bermudskog otočja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krateri i eksplozije OTKRIVENA TAJNA BERMUDSKOG TORKUTA Istina o nestanku brodova krije se na dnu mora Slika nije dostupna Gdje su 33 člana posade? NESTALI SU U BERMUDSKOM TROKUTU Pronađeni prsluci i spremnici



Nakon 70 godina i mnogobrojnih teorija urote, filmova i fantastičnih priča o vanzemaljcima, istinu o nestalim zrakoplovima i Bermudskom trokutu napokon bismo mogli saznati u najnovijoj knjizi Gilesa Milesa.

U vrijeme kada su avioni nestali fokus istrage bio je na poručniku Charlesu Tayloru, iskusnom pilotu s besprijekornom karijerom instruktora. Njegovi studenti imali su 300 sati letenja iza sebe, a nitko nije prijavio probleme sa zrakoplovima. Imali su pune tankove goriva. Poletjeli su u 14.10 sati prema Bahamima i otočju Abaco.

Dijelovi razgovora koja se odvijala preko radio uređaja otkrivaju što se moglo dogoditi, a zabilježeni su u 15.40 sati.

NESTALI SU U BERMUDSKOM TROKUTU Pronađeni prsluci i spremnici

'Ne znam gdje smo. Mora da samo se izgubili nakon posljednjeg okretaja', kazao je jedan od članova posade dok je poručnik Taylor odgovorio: 'Oba moja kompasa ne rade. Pokušat ću pronaći Fort Lauderdale nekako.'

Pokušao je opisati lokaciju na kojoj se nalazi: 'Mislim da sam iznad Florida Keysa.'
Čuje se još jedan glas nekog od posade tko je očito shvatio da su na putu bez povratka kako govori: 'K vragu, kad bismo samo mogli ići na zapad došli bismo kući. Na zapad, k vragu!'
U Fort Lauderdaleu pokušavali su otkriti položaj aviona na letu 19, a kada su shvatili da se nalaze sjeverno od Bahama, kilometrima od kopna, uhvatila ih je panika.

U 18.20 čuje se opet glas poručnika Taylora: 'Moramo odbaciti sve što možemo iz aviona. Kad prvi padne ispod 10 litara goriva, svi padamo!'

Posljednji trenuci leta 19 ostaju u sferi nagađanja - usprkos opsežnoj potrazi, avioni nikad nisu pronađeni. Vjeruje se da su pali u more i završili na dnu Atlantika. Američka mornarica odmah je pokrenula istragu. Za zrakoplov koji je krenuo u potragu za njima vjeruje se kako je eksplodirao u zraku prema izjavama svjedoka koji su vidjeli vatrenu kuglu na nebu. Što se tiče aviona na letu 19, zaključeno je kako je riječ o ljudskoj pogrešci i tome što su zakazali kompasi. Poručnik Taylor pogrešno je zaključio da se nalazi iznad Florida Keysa a u stvari se sve više udaljavao od kopna. Ostali su ga slijedili a na kraju su, ostavši bez goriva, pali u more.

No ovakva jednostavna objašnjenja nikada nisu zadovoljavala pristalice teorija urote. Premda su stručnjaci potvrdili kako nema dokaza da su nestanci iznad tzv. Bermudskog trokuta češći od drugih mjesta na Zemlji, misterij živi i danas, piše Telegraph.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene