Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom kabeli

Hrvatski znanstvenik radi na bežičnom punjenju mobitela!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja godine mobitele i tablete mogli bismo puniti bežično. Istraživanje koje predvodi Marin Soljačić moglo bi biti prvi korak ka ispunjenju sna Nikole Tesle.

Muče vas nedostupne utičnice i hrpe kabela? Bezbrojnim punjačima uskoro ćete moći reći zbogom. Za punjenje mobitela i tableta bit će dovoljno samo ih odložiti na stol. Upravo na tome radi hrvatski znanstvenik s američkom adresom Marin Soljačić. Prije gotovo 4 godine uspio je bežično napajati žarulju. Sad je spreman za korak naprijed.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izraelski inovatori VIDEO Punjač koji puni mobitel za 30 sekundi! Slika nije dostupna Zbogom kabelima! VELIKI USPJEH Zahvaljujući hrvatskom znanstveniku mobitele ćemo puniti BEŽIČNO!

No, bežični prijenos električne energije nije novo otkriće. Prije stotinu godina na njemu je radio Nikola Tesla.

>> 155. rođendan Nikole Tesle: Neshvaćen i zaboravljen znanstvenik ispred svog vremena

'Njegova izvorna ideja je bila da se velike električne snage, velike količine električne energije prenose na velike udaljenosti bežičnim putem', kazao je Ivo Uglešić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.



Istraživanja je vodio u svom tornju na Long Islandu. Nije poznato je li u tome i uspio. Imao je dvije ideje. Prijenos električne energije kroz zemljinu koru ili kroz ionosferu.

'Međutim, ovaj drugi način je, imao je rezerve prema njemu, zato što gore u atmosferi ima dušika koji je dosta zapaljiv pa nije pogodno baš da se struja šalje gore da se ne bi zapalila cijela atmosfera', pojasnio je Renato Filipin iz zagrebačkog Tehničkog muzeja.

Nikad nije razjašnjeno je li Tesla uspio u tome. Npr. kao uzrok nesreće u ruskoj Tunguski se smatra pad meteora, no neki je pripisuju upravo Tesli i njegovim eksperimentima. Poznato je da je bio osebujna ličnost i da mnoge ideje i rješenja nije zapisivao. Ono što je htio postići je dostupnost struje u svim uvjetima i na cijeloj planeti.

Sasvim sigurno bežični punjači zapalit će obožavatelje gadgeta, ali bežična glačala, perilice i prijenos struje na velike udaljenosti zasad još uvijek spadaju u znanstvenu fantastiku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene