Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo istraživanje

Putnici koji lete prvim razredom 9 PUTA ŠTETNIJI za okoliš od ostalih!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putnici koji vole putovati prvim razredom prouzroče više štete za okoliš od ostalih putnika, pokazalo je novo istraživanje.

Novo istraživanje je pokazalo da putnici koji lete prvim razredom u zrakoplovu prouzrokuju devet puta veću emisiju ugljičnog dioksida od onih koji putuju drugim razredima, piše Daily Mail.

Naime, prvoklasna i udobna sjedala zauzimaju puno više mjesta od onih 'običnih' što odmah znači da i manje putnika može putovati tim razredom. To rezultira sagorijevanjem veće količine goriva po osobi.Osim toga, putnici koji putuju tim razredom u pravilu nose više prtljage sa sobom što dodatno avion čini težim, a to znači i veću potrošnju goriva.

>> Prijelomna točka: Rekordna razina ugljikova dioksida u atmosferi!

Ugljični otisak mjera je ukupne emisije stakleničkih plinova koju izravno ili neizravno uzrokuje neka osoba, proizvod, tvrtka ili događaj. U radu se navodi da putnik ekonomske klase ima ugljični otisak 0,76, putnik u poslovnoj klasi ima 2, 30, dok je ugljični otisak osobe koja putuje prvim razredom nevjerojatnih 6,89.

Pročitajte i ovo Let iznad Osijeka i okolnih naselja oglasila se kontrola zračne plovidbe Avion satima letio nisko nad jednim dijelom Hrvatske: "To je ljudima moglo biti čudno" Zrakoplovna nesreća u Argentini Dvije osobe poginule VIDEO Srušio se borbeni avion: Pilot pokušao izvesti vratolomiju, a onda je sve krenulo nizbrdo

Washington Post je naveo da su zaposlenici Svjetske banke tijekom 2009. godine putovali 189.000 puta, a od tih letova 6,9 posto ih je bilo u prvom razredu. No, ukidanjem letova u prvom razredu, Svjetska je banka smanjila emisiju ugljičnog dioksida za 20.000 tona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene