Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena na tržištu servera?

Može li ruska kompanija ugroziti Intelovu dominaciju na tržištu servera?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kompanija Elbrus Technologies razvila je emulator koji će omogućiti pokretanje x86 aplikacija na ARM-ovim serverima, što bi u budućnosti moglo dovesti do velikih promjena na ovom tržištu

Intel godinama dominira na PC tržištu te njegovi procesori pokreću većinu računala i servera, no Intel trenutno ipak ne može konkurirati kompanijama koje razvijaju procesore bazirane na ARM arhitekturi namijenjene mobilnim uređajima. Na Wiredu kažu da kompanije koje proizvode ARM procesore poput Caviuma i Calxeda vjeruju kako će u budućnosti moći konkurirati Intelu i na tržištu servera te da će ti procesori biti jednako brzi i učinkoviti, a u isto vrijeme puno štedljiviji, što će omogućiti velike uštede energije i novca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzmite besplatnih 50 eura i trgujte dionicama najpoznatije tehnološke kompanije na svijetu Slika nije dostupna Pogled dalje Evo što donose računala budućnosti!

Problem za ove kompanije nalazi se u činjenici da većina današnjih aplikacija razvijenih za Intelove servere vjerojatno neće raditi na ARM-ovim procesorima, ali ruska kompanija Elbrus Technologies razvila je 'tajno oružje' s kojim će napasti Intel i širom otvoriti vrata ARM-ovim procesorima na tržištu servera - emulator koji će omogućiti pokretanje aplikacija baziranih na x86 arhitekturi (kakvu koristi Intel) na ARM-ovim serverima.

Anatoly Konukhov iz Elbrus Technologiesa kaže kako je njihov emulator trenutno u testnoj fazi te može pokretati x86 aplikacije s oko 40 posto učinkovitosti aplikacija koje su razvijene za ARM arhitekturu.

Intel predstavio novu kategoriju prijenosnika – ultrabook računala

Njihov će emulator tijekom sljedeće godine postati dostupan za javno testiranje i nadaju se da će do kraja 2014. godine njegova učinkovitost u pokretanju aplikacija napisanim za Intelove servere na ARM-ovoj arhitekturi dosegnuti 80 posto. 'Vjerujemo da će 2014. biti godina kada će ARM aktivno napasti serversko tržište te će to biti savršeno vrijeme za x86 emulator', rekao je novinarima Wireda Konukhov.

On kaže da trenutno mali broj kompanija radi na ARM-ovim serverima pa je i tržište za njihov emulator sada prilično malo, no ipak postoji interes za ovakvim procesorima s kojima bi se mogle ostvariti značajne uštede te je takvim kompanijama za prelazak na ARM potreban upravo ovakav emulator koji će im omogućiti da nastave koristiti aplikacije razvijene za x86 arhitekturu i na ARM-ovim procesorima.

Do izlaska njihova emulatora na tržište ekipa iz Elbrus Technologiesa surađivat će s proizvođačima ARM hardvera kako bi dodatno unaprijedili i usavršili svoj proizvod te se nadaju da će on, kada se pojavi na tržištu, privući veliki broj kompanija kojima će omogućiti korištenje energetski učinkovitih ARM-ovih procesora na kojima će moći pokretati aplikacije koje su do sada koristili na Intelovim serverima i x86 arhitekturi.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene