Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mislite na online sigurnost

Koliko je sigurna vaša zaporka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije nekoliko dana hakeri su napali društvenu mrežu Linkdin te je još jednom do izražaja došla slaba sigurnost zaporki korisnika, koji ih prečesto čine vrlo jednostavnima hakerima za otkrivanje.

Tvrtka Rapid7 objavila je infografiku vezanu za zaštitu podataka na internetu, a u njoj je otkriveno 30 najčešćih zaporki korištenih na Linkdinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mijenjajte zaporke Twitter hakiran, ugroženo 250.000 korisničkih računa Slika nije dostupna Prekrižite gramatiku Doznajte kako smisliti najbolju zaporku za zaštitu vaših osobnih podataka!

Među najpopularnijim zaporkama koje su s lakoćom otkrivene i ukradene bile su riječi poput "link", "bog", "Isus", "anđeo", "Michael", "Jordan", "volim te", "volim", "posao", "točno", "zmaj", "nogomet", "the", "majmun", "povezati", "rad", karijera", vrag", zatim brojevni nizovi "1234" i "123456", ali i psovke.

Pazite sa psovanjem u zaporkama: Fraze ili izrazi koji u sebi sadrže neku psovku, pravi su mamac za hakere i spadaju u kategoriju najslabije zaštićenih zaporki. Izbjegavajte korištenje psovki kako biste izbjegli neugodnu situaciju na poslu ili privatnom životu.

Ne koristite asocijacije: Korisnici ponekad, kako bi lakše zapamtili zaporku, istu vežu za ime internetskih stranica koje koriste. Isti problem imaju i članovi Linkedina, kojima je zaporka bila "link". Stupanj zaštite tu je izrazito minimalan i to je lak plijen za hakere.

Izbjegavajte vjerske termine: Stručnjaci savjetuju izbjegavanje termina koji imaju veze s religijom i vjerom, jer su vrlo česti, a time i lagani za otkrivanje.

Izbjegavati brojčane nizove: Jedna od velikih zabluda jest mišljenje kako nikome nikad ne bi palo napamet pomisliti da ćete za zaštitu svojeg korisničkog računa koristiti zaporku "1234" ili "123456", jer je ona toliko očita. Ne činite to, jer hakeri ne padaju na te fore.

Dužina je ipak bitna: Preporučuje se korištenje četiri kratke riječi u povezanom nizu (bez razmaka), koje nisu komplicirane za zapamtiti. Hakerima to uvelike otežava posao dešifriranja.

Izbjegavajte termine koji izražavaju emocije: Velik broj zaporkije vezan za ljubav i riječ "voljeti". Ono što treba zapamtiti ne samo kod ovih termina, nego općenito, jest kako će hakeri upravo prvo njih sve isprobati, kako bi onda mogli prijeći na pravo razbijanje zaporki. Problem je u tome što im mnogi korisnici olakšavaju upravo navedenim primjerima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene