Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako osmisliti dobru zaporku za zaštitu emaila, korisničkih računa i ostalih osobnih podataka? Uz datume rođendana, imena kućnih ljubimaca i nizove brojeva, postoji još jedna stvar koju se ne preporučuje koristiti - gramatički ispravne riječi.


Novi algoritam, kojeg je osmislila Ashwini Rao, uz popmoć kolega sa Sveučilišta Carnegie Mellon u Pittsburghu, bez problema rješava duge lozinke, koje imaju gramatičkog smisla kao dugi složeni izrazi, čak i da su prekinute simbolom ili brojkom između riječi.

>> Koliko je sigurna vaša zaporka?

Raoin algoritam pogađa kombinirajući riječi i izraze iz baze podataka za razbijanje šifri te ih slaže u gramatički ispravne izraze ili rečenice. Dok ostali programi za razbijanje zaporki čine višestruka pogađanja, bazirana na svakoj riječi, niti jedan od njih od njih ne kombinira više riječi ili izraza u gramatički smislenu cjelinu, primjerice poput 'ihave3cats', prenosi New Scientist.

Kako se cijena procesora i novih tehnologija konstantno smanjuje na tržištu, odabrati zaporku koja je lako pamtljiva i sigurna postaje sve teže i teže. Računalo vrijedno 3.000 dolara koristeći programe za razbijanje zaporki, može napraviti čak 33 milijardi pogađanja u sekundi. Zastrašujuće.

Dakle, zaboravite gramatiku i lako pamtljive izraze, osmislite zaporku koja je gramatički netočna pa će time biti i sigurnija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook