Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekrižite gramatiku

Doznajte kako smisliti najbolju zaporku za zaštitu vaših osobnih podataka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako osmisliti dobru zaporku za zaštitu emaila, korisničkih računa i ostalih osobnih podataka? Uz datume rođendana, imena kućnih ljubimaca i nizove brojeva, postoji još jedna stvar koju se ne preporučuje koristiti - gramatički ispravne riječi.

Novi algoritam, kojeg je osmislila Ashwini Rao, uz popmoć kolega sa Sveučilišta Carnegie Mellon u Pittsburghu, bez problema rješava duge lozinke, koje imaju gramatičkog smisla kao dugi složeni izrazi, čak i da su prekinute simbolom ili brojkom između riječi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dajte svoj glas Hoćete li na izborima glasati ili glasovati? Lektorski dnevnik, ilustracija Rekla-kazala Iznenađenje u čekaonici: "Gospođo, Vi ste mi tako rekla...''

>> Koliko je sigurna vaša zaporka?

Raoin algoritam pogađa kombinirajući riječi i izraze iz baze podataka za razbijanje šifri te ih slaže u gramatički ispravne izraze ili rečenice. Dok ostali programi za razbijanje zaporki čine višestruka pogađanja, bazirana na svakoj riječi, niti jedan od njih od njih ne kombinira više riječi ili izraza u gramatički smislenu cjelinu, primjerice poput 'ihave3cats', prenosi New Scientist.

Kako se cijena procesora i novih tehnologija konstantno smanjuje na tržištu, odabrati zaporku koja je lako pamtljiva i sigurna postaje sve teže i teže. Računalo vrijedno 3.000 dolara koristeći programe za razbijanje zaporki, može napraviti čak 33 milijardi pogađanja u sekundi. Zastrašujuće.

Dakle, zaboravite gramatiku i lako pamtljive izraze, osmislite zaporku koja je gramatički netočna pa će time biti i sigurnija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene