Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavili plan

VIDEO Ovako Amerikanci planiraju rudariti na asteroidu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite mjesto u budućnosti, gdje će najmodernija svemirska postaja omogućiti astronautima da koriste energiju Sunca i resurse s asteroida, kako bi stvorili u potpunosti samoodrživ način života u svemiru.

Tim biznismena i inženjera otkrio je planove za hvatanje i iskorištavanje asteroida na konferenciji za medije u Muzeju letenja u Santa Monici u SAD-u. Predstavili su i obećali svemirsku kompaniju za eksploataciju asteroida i vađenje dragocjenih resursa iz njih, poput vodika, kisika, željeza i nikla. Ti resursi koristili bi se ili kao gorivo, ili kao materijal za izradu raznoraznih komponenti u svemiru.

Pročitajte i ovo Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji Youtube screenshot 2002 AJ129 Nova potencijalna opasnost: Asteorid veličine Burj Khalife približava se Zemlji

>> NASA želi uhvatiti asteroid te na njemu napraviti svemirsku postaju!

Deep Space Industries tvrdi kako će njihova prva misija početi 2015. godine, kad će u svemir poslati manju svemirsku letjelicu 'Firefly', čija će misija trajati šest mjeseci i u kojoj će istražiti dosad neidentificirani asteroid. Radi se o satelitu težine oko 25 kilograma i veličine laptopa, a trebao bi biti lansiran kao sekundarna misija unutar komercijalne rakete.

'Jdna os stvari koju ćemo napraviti, jest da ćemo stvoriti ekonomiju u svemiru', pojasnio je Rick Tumilson, predsjednik uprave Deep Space Industriesa, prenosi Reuters. Dodao je kako se svake godine otkrije oko 1.000 novih malih asteroida u relativnoj blizini Zemlje. Većina njih, vjeruje se, sadrži vodu i plinove poput metana, koji se mogu iskoristiti kao gorivo, kao i metale, poput nikla, koji se može koristiti u 3D printerima za proizvodnju raznoraznih dijelova.

Cijena misije Firefly iznosit će 20 milijuna dolara, a tvrtka DSI očekuje kako će polovicu te misije financirati američka vlada i instituti, a drugu polovicu sponzorstva, oglašivači i ulagači.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene