Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neredi i prosvjedi u SAD-u

Trump prijeti prosvjednicima: Dočekat će ih "najopasniji psi" ako prijeđu ogradu Bijele kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump u subotu je rekao da bi osobe koje prosvjeduju zbog smrti crnog muškarca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac vrat prikliještio koljenom, mogle biti "dočekana s najopasnijim psima i najopasnijim oružjem koje je vidio" ako prijeđu ogradu Bijele kuće.

U nizu objava na Twitteru Trump je također izgleda pozvao svoje pristaše da se okupe ispred zgrade izvršene vlasti, rekavši, "VEČERAS JE, KOLIKO ČUJEM, MAGA VEČER U BIJELOJ KUĆI???". MAGA je skraćenica Trumpova slogana: "Make America Great Again", odnosno "Učinimo Ameriku ponovno velikom".

Pročitajte i ovo SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini Rat u Europi SAD najavio novu vojnu pomoć Ukrajini: Stiže oružje vrijedno šest milijardi dolara Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan

Kasnije je rekao da ne zna hoće li njegove pristaše doći.

Smrt Georgea Floyda koja se dogodila u ponedjeljak u Minneapolisu pokrenula je prosvjede, neke od njih nasilne, u mnogim gradovima diljem zemlje, uključujući i one u Washingtonu u petak.

Bijela kuća je bila privremeno zatvorena dok su se stotine ljudi okupljaju tijekom podneva okupljale preko puta na trgu Lafayette.

Nakon što su otišli u prosvjednoj povorci, prosvjednici su se kasnije opet okupili, a video snimke su pokazale naguravanje između policajaca i prosvjednika koji su se razišli u subotu rano ujutro.

Trump je pohvalio pripadnike američke tajne službe koji čuvaju Bijelu kuću rekavši da su bili "vrlo hladnokrvni". "Bio sam unutra, pratio svaki pokret, i nisam se mogao osjećati sigurnije."

"Velika gomila, profesionalno organizirana, no nitko nije došao blizu ograde. Da jesu, bili bi dočekani s najopasnijim psima i najopasniim oružjem", rekao je. "Mnogi tajni agenti samo čekaju taj korak."

Trump je optužio gradonačelnicu Washington D.C.-a, Muriel Bowser, zato što je odbila poslati policiju koja bi pomogla tajnim službama, iako je Washington Post izvijestio da su gradski policajci pomogli kontrolirati kasnije okupljanje.

Ured gradonačelnice i policije Washington D.C.-a nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

U petak, nakon upozorenja i osude demokrata, Trump je s Twittera povukao komentar da "pljačka vodi ubojstvu" sugerirajući da bi se moglo pucati na prosvjednike koji su krenuli pljačkati.

Na ulice prvi put nakon 1992. izlazi i vojna policija

Jedinice vojne policije pripremaju se za raspoređivanje u američkom Minneapolisu nakon što su tisuće prosvjednika izašle diljem SAD-a izašle na ulice zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda kojeg je usmrtio policajac.

Američko Ministarstvo obrane naložilo je vojsci da pripremi aktivne jedinice vojne policije za raspoređivanje u Minneapolis zbog prosvjeda koji su se proširili zemljom nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu, piše The New York Times.

Dužnosnici su izjavili da je vojska izdala naredbe da se počne se pripremama za raspoređivanje jedinica vojne policije iz nekoliko vojnih baza širom zemlje. Naredbe su stigle na zahtjev predsjednika Donalda Trumpa koji, tvrde američki dužnosnici, traži način kako reagirati na nasilne prosvjede koji su izbili u desecima gradova u SAD-u.

Nacionalna garda u Minnesoti

Prosvjedi su nastavljeni i nakon uhićenja Dereka Chauvina, bivšeg policajca u Minneapolisu koji klečao na Floydovu vratu sve dok ovaj nije izgubio svijest. Chauvin je optužen za ubojstvo trećeg stupnja.

Jedinice Nacionalne garde već su aktivne u Minnesoti i nekim drugim gradovima kao odgovor na standardno rješavanje građanskih nemira unutar zemlje, ali raspoređivanje vojnih policijskih jedinica bio bi žustar odgovor na aktualnu situaciju, kažu neki američki dužnosnici.

Jedinice vojne policije korištene su 1992. za vrijeme nemira u Los Angelesu koju su nastali nakon oslobađajuće presude četvorici časnika koji su sudjelovali u premlaćivanju Rodneya Kinga, piše The New York Times.

Guverner Minnesote Tim Walz rekao je da se država priprema za nove prosvjede i da su prosvjedi prerasli u ''potpuni kaos". Nije isključio prihvaćanje pomoći savezne vojske, iako je to nazvao ekstremnim korakom. Potez "pripremiti se za raspoređivanje" ne znači da će se jedinice aktivirati, rekli su dužnosnici, već je to prvi korak ka tome, piše The New York Times.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene