Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrebanje siromašnih

Zbog obećanja da će riješiti sve svoje probleme, dječak ostao bez mladosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tinejdžer je samo želio izvući obitelj iz dugova...

Prije dvije godine Chhay je sklopio ilegalnu pogodbu o prodaji jednog od svojih bubrega, jer se nadao kako će dobivenim novcem spasiti obitelj od dugova, no jedino što mu je ostalo od svega toga je kajanje i sram. Njegov slučaj jedan je od prvih koje je kambodžanska policija dosad istraživala, a rezultirao je privođenjem dvoje ilegalnih trgovaca ljudskim organima.

Pročitajte i ovo Bi-2 grupa ne podnosi kritike Međunarodni skandal: Putin naredio uhićenje članova popularnog benda Ilustracija Očevid u tijeku Trojica Hrvata ozlijeđena u nesreći na Tajlandu: "Jedan je slomio rebra, a drugog operiraju"

Chhaya je susjeda nagovorila da proda jedan svoj bubreg, kao i još dvojicu njegove braće. Taj tinejdžer živi u metalnoj kolibi s devetero braće te pripadaju marginaliziranoj muslimanskoj manjini. Susjeda mu je rekla da je njihov izlaz iz siromaštva u prodaji bubrega bolesnim i bogatim ljudima koji su na dijalizi.

'Doktor smrt' nasjeo na lažni mail: Trgovao ljudskim organima na Kosovu

"Rekla je, vi ste siromašni i nemate novca. Ako prodate svoj bubreg, moći ćete otplatiti svoje dugove", rekao je Chhay za AFP. No kad su otkrili da je posrednik na njihovim bubrezima pojedinačno zaradio po 10.000 dolara, sve su prijavili vlastima. Policija je tako doznala za novu ilegalnu trasu transplantacije organa.

"Ako žrtve ne progovore, mi nikad nećemo doznati", istaknuo je Prum Sonthor, zamjenik šefa policije u Pnom Penu, glavnom gradu Kambodže.

"Želim poručiti drugima da ne prodaju bubreg kao što sam ja... kajem se zbog toga. Ne mogu više raditi teške poslove, a kad i hodam osjećam se iscrpljeno", rekao je Chhay, koji je u srpnju pronašao posao u jednoj tvornici.

Chhay je na operaciju prebačen u jedan grad na Tajlandu, kojeg se vrlo slabo sjeća, no zato ga progoni pogodba koju je sklopio. S tajlandske strane, tamošnje vlasti pokušavaju otkriti više pojedinosti oko te ilegalne trgovine ljudskim organima, a nekoliko bolnica u Bangkoku nalazi se pod istragom.

Samo na Tajlandu do kolovoza je 4.321 osoba čekala na listi za transplantaciju bubrega. 2013. godine ukupno je u toj zemlji transplantiran 581 bubreg, a svega pola tih transplantacija stiglo je od preminulih donatora, prema podacima tajlansdkog Centra za doniranje organa Crvenog križa.

Dok se zakonske regulacije stežu oko tog problema, stručnjaci se pribojavaju da bi takozvani medicinski turizam na Tajlandu, poznat po visokoj kvaliteti i jeftinoj njezi, mogao dovesti do povećanog iskorištavanja siromašnih slojeva društva iz čitave regije.

"To je moguće samo vrh sante leda", smatra Jeremy Douglas iz Ureda za drogu i kriminal jugoistočne Azije i pacifika pri Ujedinjenim narodima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene