Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio glasnogovornik

Izrael neće obnoviti vizu UN-ovoj dužnosnici za humanitarnu pomoć: "Nije objektivna i nepristrana"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Izrael je Ujedinjenim narodima rekao da neće obnoviti vizu njihovoj glavnoj dužnosnici za humanitarnu pomoć u palestinskom Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, rekao je glasnogovornik međunarodne organizacije u petak.

Izrael neće obnoviti vizu glavnoj dužnosnici UN-a za humanitarnu pomoć u palestinskom pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Lynn Hastings, veteranka Ujedinjenih naroda rođena u Kanadi, gotovo je tri godine bila zamjenica posebnog koordinatora za bliskoistočni mirovni proces i koordinatorica humanitarne pomoći za okupirana palestinska područja.

Pročitajte i ovo Regulacija prometa, slika 1 STRPLJEN, SPAŠEN U subotu počinje posebna regulacija prometa u Zagrebu: Pogledajte detaljne upute

"Izraelske vlasti su nas obavijestile da neće obnoviti vizu gospođe Hastings nakon što istekne ovog mjeseca", rekao je novinarima glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Dodao je je da djelatnici Ujedinjenih naroda ne prekoračuju dozvoljeni boravak ni u kojoj zemlji, no naglasio je da glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ima puno povjerenje u Hastings. Dujarric nije kazao hoće li Hastings biti zamijenjena.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova je optužio UN za pristranost, a odgovor UN-a na napad Hamasovih militanata 7. listopada u kojem je, prema Izraelu, poginulo 1200 ljudi, nazvao je "sramotnim".

"Zato je Izrael odlučio provjeriti, jednu po jednu, vize koje su izdane predstavnicima UN-a", istaknuo je glasnogovornik.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je koncem listopada u objavi na društvenim mrežama optužilo Hastings da nije objektivna i nepristrana, što su Ujedinjeni narodi odbacili.

Pročitajte i ovo Mario Banožić Neobični uvjeti Banožić je policiji dao iskaz u posebnim uvjetima? Djelatnici nisu smjeli iz ureda, zabranili korištenje lifta

"Vidjeli ste neke javne napade na nju na Twitteru, koji su bili krajnje neprihvatljivi. Izravni napadi na djelatnike UN-a osobno, bilo gdje u svijetu je neprihvatljivo i ugrožava živote ljudi", rekao je Dujarric.

Guterres je u srijedu upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da se pojas Gaze, kojim upravlja palestinska islamistička organizacija Hamas, nalazi usred "goleme humanitarne katastrofe".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene