Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni obrambeni igrač

"U najvećoj tajnosti jedna europska država kupila je skoro 50 tenkova": Trgovac oružja otkrio detalje unosnog posla

Leopard 2
Leopard 2 Foto: Getty Images
Desetke polovnih tenkova Leopard 1, koji su nekoć pripadali Belgiji, kupila je jedna velika europska država za ukrajinsku vojsku koja se bori protiv Rusije, tvrdi trgovac oružjem koji ih je prodao.

Freddy Versluys, izvršni direktor privatne obrambene tvrtke OIP Land Systems, otkrio je da je prodao 49 tenkova jednoj europskoj vladi, koju nije mogao imenovati zbog klauzule o povjerljivosti.

Rekao je da također ne može otkriti cijenu.

Versluys je prethodno kupio 50 tenkova Leopard 1, za 37.000 eura za svaki, koje je belgijska vlada stavila izvan upotrebe 2014. kao dio šireg trenda među zapadnim zemljama smanjenja troškova obrane.

Izvor koji ima izravna saznanja o poslu rekao je da je tenkove kupio "glavni njemački obrambeni igrač", piše Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija iz Düsseldorfa za London "Stjuardesa me gledala kao da sam luda": Žena pokupovala sav kikiriki i masno ga platila, ali nije imala drugog izbora

Leopardi njemačke proizvodnje bili su u središtu javne rasprave ranije ove godine nakon što je belgijska ministrica obrane Ludivine Dedonder izjavila da razmatra kupnju tenkova, ali je optužila tvrtku da pokušava ostvariti ogromnu zaradu od prodaje. Versluys je tada zanijekao da mu se belgijska vlada obratila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljednja večera Skuhala večeru za obitelj, troje ljudi je umrlo! "Nisam učinila ništa. Voljela sam ih"

Pročitajte i ovo Vera Čudina Autorica i proročica Poznata hrvatska vidovnjakinja Vera Čudina preminula nakon kratke i teške bolesti

Taj sukob naglasio je teškoću s kojom su se suočile zapadne vlade koje pokušavaju pronaći oružje za Ukrajinu nakon više od godinu dana intenzivnog ratovanja - oružje koje su odbacili kao zastarjelo sada je u velikoj potražnji, a često je u vlasništvu privatnih tvrtki.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Atene Kostas Bakoyannis i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević Zbog smrti navijača Tomašević i gradonačelnik Atene poslali zajedničku poruku: "U našim gradovima nema mjesta brutalnom nasilju i krvi"

Versluys, koji je prethodno proveo devet godina radeći za belgijsku vojsku, rekao je da se tenkovi sada prevoze u tvornicu na remont.

Dodao je da će više od desetak tenkova biti iskorišteno za rezervne dijelove, dok će ostali biti popravljeni. U prethodnom intervjuu za Guardian, Versluys je rekao da bi mogli proći mjeseci dok svaki tenk bude spreman za upotrebu u Ukrajini.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene