Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokaz veze insekata i ljudi?

U Kini pronašli fosil mozga star 520 milijuna godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kineskoj pokrajini Junan otkriven je dosad najstariji fosil mozga nekog člankonošca. Voditelj istraživanja njegovu kompleksnost povezuje s modernim insektima, ali i s čovjekom.

Znanstvenici su u Kini pronašli 520 milijuna godina star, iznimno dobro očuvan fosil mozga, za koji tvrde da je pripadao nekoj izumrloj vrsti člankonožaca, ali i da jako nalikuje mozgu današnjih insekata.

Pročitajte i ovo Mozak (Dnevnik.hr) Kortizol je kriv za sve Stres utječe na poteškoće s pamćenjem i smanjuje moždani volumen Slika nije dostupna Svjetski dan moždanog udara Prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj: Bolest koja se može spriječiti ako se prepoznaju simptomi

>> Zamrznuti u vremenu: Savršeno očuvan fosil posljednjeg napada pauka

Voditelj istraživanja, direktor Centra za entomologiju na Sveučilištu u Arizoni Nicholas Strausfeld, kaže da ga je iznenadila kompleksna struktura mozga, s obzirom da je riječ o člankonošcu prilično jednostavne građe.

Kako prenosi Fox News, mozak je podijeljen na tri dijela, baš kao i kod modernih insekata, a Strausfeld tu činjenicu povezuje čak i sa strukturom čovjekova mozga, koja je također trodijelna, ali ipak mnogo kompleksnija.

'Znam da ljudi ne vole baš čuti da je ljudski mozak sličan mozgu obične bube, ali dokazi pokazuju upravo to', rekao je Strausfeld, najavljujući povratak u Kinu kako bi proveo dodatna istraživanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene