Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruke i mailovi

Namjerno su lagali gledateljima? U kamere govorili da su Trumpu ukradeni izbori, privatno tvrdili nešto sasvim drugo

Tucker Carlson
Tucker Carlson Foto: Afp
Dvije kompanije tužile su Fox News zbog klevete i širenja lažnih vijesti. Kao dokaz ponuđene su privatne poruke voditelja i vodstva televizije koje pokazuju kako su bili svjesni da su tvrdnje Donalda Trumpa o ukradenim izborima besmislice, ali su ih svejedno emitirali.

Tužba tvrtke Smartmatic protiv Fox Newsa privukla je samo djelić pozornosti koju je dobio pravni postupak tvrtke Dominion Voting Systems. Ipak, obje tvrtke tuže televizijsku kuću za klevetu povezanu s izvještavanjem o "ukradenim predsjedničkim izborima", a nova bi mogla imati čak i snažnije argumente.

Širenje vijesti o ukradenim izborima, s punom sviješću da su lažne, direktno je utjecalo na događanja 6. siječnja na Capitolu, a tužba će, pokaže li se osnovanom, Foxu nanijeti i ozbiljnu financijsku štetu, izvijestio je Business Insider.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UPS! VIDEO Ovo se nije trebalo čuti: Bidenu mikrofon ostao uključen, opsovao novinara nakon presice - "Koji glupi..."

Dominionova tužba otkriva što redakcija Foxa misli o svojim gledateljima

U izbornoj noći Fox News je isprva točno pokrivao prebrojavanje glasova. To je razbjesnilo Donalda Trumpa, njegove pristaše i u konačnici izazvalo paniku kod direktora televizije.

Zahvaljujući tužbi Dominiona otkrivene su poruke koje su razmjenjivali kontroverzni voditelj Tucker Carlson i rukovodstvo Foxa. Iz njih doznajemo do koje su mjere u redakciji bili spremni prkositi istini kako bi išli gledateljima niz dlaku.

Nagli zaokret u izvještavanju uključivao je punokrvnu teoriju zavjere o pokvarenim demokratima koji kradu izbore, što je odavno dobro poznato. Međutim, Dominion tvrdi da su na Foxu dobro znali kako je rječ o besmislicama, ali su ih i dalje emitirali.

Pred kamerama Carlson je branio Trumpa i ponavljao njegove laži, dok je iza kulisa otvoreno govorio kako ga "strastveno" mrzi i tvrdio da ne može dočekati da ode s dužnosti.

Neovisno o tome hoće li Dominion pobijediti na sudu, ta saznanja već su dovela do pada ugleda televizijske kuće i spoznaje o tome koliko malo poštuje svoju publiku.

Pročitajte i ovo Donald Trump (Foto: AFP) Osuđen za financijske malverzacije Trump razmišlja o pomilovanju bišeg voditelja kampanje: "Nema tajne - namješteni lov na vještice"

Nova tužba još je opasnija po Fox

Nova tužba koju je podigla kompanija Smartmatic na papiru je još opasnija od prve. Zahtijeva odštetu od 2,7 milijardi dolara, u usporedbi s Dominionovih 1,6 milijardi, prenio je Guardian.

U tužbi se ponavlja ista tvrdnja - suprotno ovim nepobitnim činjenicama, Fox News emitirao je niz očiglednih laži kako bi održao Trumpa na vlasti. Kako bi svoju priču osnažio pred javnosti, trebao mu je negativac, a to je postao Smartmatic.

Više od sto puta su voditelji i gosti Foxovih emisija dali lažne izjave o kompaniji. Kao najočitija neistina, tvrdilo se da je Smartmatic bio uključen u prebrojavanje glasova u šest saveznih država, dok je zapravo bio prisutan samo pri prebrojavanju u okrugu Los Angeles.

Tvrdilo se i da je kompanija osnovana u Venezueli, da je svoju tehnologiju dijelila s Dominionom iako su zapravo rivali, a sve se to u konačnici negativno odrazilo na njihovo poslovanje te su izgubili velik broj klijenata. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene