Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Tomato flu"

Otkriven novi virus gripe, zaraženo gotovo stotinu djece: "Crveni bolni mjehurići povećavaju se do veličine rajčice"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Indiji je otkriven novi virus gripe, a stručnjaci istražuju mogu li virus prenijeti komarci. Od svibnja dosad novi virus je dijagnosticiran kod 82 djece mlađe od pet godina.

Liječnici u Indiji alarmirali su službe zbog novog virusa kojim su zaraženi deseci djece.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Ilustracija Nove brojke Raste broj zaraženih koronavirusom: Pogledajte nove podatke

Prvi slučajevi infekcije dijagnosticirani su u svibnju u južnoj državi Kerala, a strahuje se da se radi o novoj bolesti ruku, stopala i usta.

Stručnjaci istražuju prenose li virus i komarci.

Do sada je najmanje 82 djece mlađe od pet godina zaraženo novim virusom, a još 26 djece do 10 godina trenutno su izolirani pod sumnjom na zarazu.

Infekcija je dobila ime "tomato flu" što bi u grubom prijevodu značilo "rajčica gripa" zbog vrlo brzog izbijanja crvenih bolnih mjehurića po tijelu zaraženih koji se "postupno povećavaju do veličine rajčice".

Visoka temperatura, mučnina, proljev, bolovi u zglobovima...

Uz osip, većina pacijenata ima visoku temperaturu i jake bolove u zglobovima, a simptomi su i umor, mučnina i proljev.

Liječnici kažu da je virus vrlo zarazan i strahuju da bi se mogao proširiti na odraslu populaciju ako se epidemija ne stavi pod kontrolu.

Djeca su izložena povećanom riziku jer su virusne infekcije česte u toj dobnoj skupini i vjerojatno će se širiti bliskim kontaktom, navode znanstvenici.

Dodaju da su mala djeca sklona infekciji i korištenjem pelena, dodirivanjem nečistih površina, kao i stavljanjem stvari izravno u usta.

Nema testa ni lijeka

Ako se izbijanje ove zaraze kod djece ne kontrolira i ne spriječi, prijenos bi mogao dovesti do ozbiljnih posljedica širenjem i na odrasle, poručuju liječnici.

Trenutačno ne postoji test koji bi detektirao infekciju niti lijek protiv ovog virusa. Preporučena je izolacija u trajanju pet do sedam dana od pojave simptoma, odmor, puno tekućine i paracetamol, piše Daily Mail.

Za ublažavanje iritacije i svraba koji nastaje zbog osipa, za sada je preporuka liječnika vlaženje kože spužvom umočenom u toplu vodu.

Virus je prvi put detektiran u Kollamu, u istočnoj Kerali, 6. svibnja. Svi poznati oboljeli oporavili su se prirodnim putem unutar tjedan, dva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene