Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgore stanje u glavnom gradu

Majmunske boginje šire se europskom zemljom, liječnici: "Klinike rade poput jeftinih zrakoplovnih prijevoznika"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon prvog slučaja majmunskih boginja u Ujedinjenom Kraljevstvu, bolest se širi. Stručnjaci upozoravaju da napredovanje bolesti može spriječiti jedino uspješna kampanja cijepljenja.

Majmunske boginje šire se na svim područjima Ujedinjenog Kraljevstva, a cijepljenje protiv te bolesti pomalo posustaje. Otkako je proljetos otkriven prvi slučaj majmunskih boginja, većina slučajeva otkrivena je u Londonu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tipični simptomi Prijeti li nam nova epidemija? Iz HZJZ-a otkrili koliko je ljudi oboljelo od majmunskih boginja Slika nije dostupna KRAJ POŠASTI? WHO objavio ono što dugo vremena priželjkujemo: "Nismo još tu, ali kraj se nazire"

Potvrđeno je više od 2800 slučajeva, samo trećina je izvan glavnog grada. Liječnici primjenjuju dugotrajno cjepivo protiv malih boginja za cijepljenje protiv majmunskih boginja jer se pokazala visoka razina sličnosti virusa.

Upozoravaju da im ponestaje cjepiva. Liječnici u Londonu žale se da zalihe stižu presporo, piše Daily Mail.

"Većini londonskih klinika svakodnevno nedostaje cjepiva i očajnički pokušavaju raditi s ono malo cjepiva koje imaju na zalihama", rekao je dr. John McSorley, konzultant pri London North West University Healthcare NHS Trust.

"Prebukiraju pacijente"

"Klinike rade poput jeftinih zrakoplovnih prijevoznika - prebukiraju pacijente za injekcije koje nemaju u nadi da će imati dovoljno drugi dan", dodao je.

"Rastući brojevi infekcija diljem zemlje rezultat su nedjelovanja Vlade. Moramo ići ispred ove bolesti dok još imamo priliku, a način da to učinimo je brže cijepljenje", smatra.

Znanstvenici smatraju da virus majmunskih boginja može biti smrtonosan kod djece i trudnica.

SAD je prošli tjedan zabilježio više od 600 slučajeva infekcije majmunskim boginjama i proglasio izvanrednu situaciju. Među zaraženima je petero djece i jedna trudnica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene