Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIŠE OD TISUĆU KARATA

Pronađen treći najveći dijamant na svijetu: "Donosi nadu naciji koja se muči"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka koja se bavi eksploatacijom dijamanata Debswana objavila je kako je početkom mjeseca pronađen treći najveći dijamant na svijetu.

"Ovaj rijedak i nevjerojatan kamen znači toliko puno u kontekstu dijamanata i Bocvane. Donosi nadu naciji koja se muči", kazala je direktorica kompanije Lynette Armstrong. Pronađeni kamen ima 1098 karata.

Pročitajte i ovo Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio (Foto: Nester Korolev/UBC/Live Science) Tražili ga godinama Znanstvenici u transu: Ovaj mali dijamant u sebi sadrži mineral koji do sada nitko nikada nije vidio Foto: Thinkstock 29. po veličini Pronađen ogroman "krvavi" dijamant od 476 karata: Toliko je velik da nitko još ne zna koliko vrijedi

Tvrtka, koja je u polovičnom državnom i privatnom vlasništvu i koja je pronašla dijamant, prezentirala ga je predsjedniku Bocvane Mokgweetsiju Masisi u glavnom gradu Gaboroneu. Inače, ta je zemlja vodeći proizvođač dijamanata u Africi.

Najveći dijamant na svijetu pronađen je 1905. u Južnoj Africi, dobio je ime Cullinan, a ima 3106 karata.

Drugi dijamant po veličini naziva se Lesedi La Rona te je također pronađen u Bocvani 2015. godine, a ima 1109 karata, piše The Guardian.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene