Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REBRANDIRANJE

Turska službeno zahtijeva od međunarodnih organizacija da joj promijene - ime

Turska službeno zahtijeva od Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija da promijene ime zemlje u Türkiye, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu

Ankara će u utorak poslati službeno pismo svim međunarodnim akterima povodom izmjene naziva svoje države i očekuje da izmjena postane službena nakon ovog tjedna, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu novinskoj agenciji Anadolu.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Izbori u Turskoj, ilustracija - 4 novi izračuni Rastu tenzije pred izbore: Aktualni turski predsjednik sve više pada

UN je "spreman" za promjenu, a Ankara potiče promjenu u Türkiye od anglizirane verzije Turkey u većem dijelu svoje međunarodne prepiske, uključujući i u prijenosu vanjskopolitičkih vijesti, dodao je.

Potez o rebrendiranju uslijedio je nakon dekreta koji je u prosincu donio predsjednik Recep Tayyip Erdogan da se na engleskom, francuskom i njemačkom, među ostalim jezicima, prijeđe na naziv Türkiye, uključujući i prilikom označavanja izvoznih proizvoda.

Naziv Türkiye "predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način", piše u Erdoganovu dekretu.

Točan razlog za promjenu naziva zemlje i vrijeme u kojem se to odvija nije jasan.

Državna televizija TRT navela je u članku u prosincu "nelaskave" konotacije naziva Turkey u engleskom jeziku, navodeći da se ili odnosi na "veliku pticu koja potječe iz Sjeverne Amerike" ili "kad nešto jako pođe po zlu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene