Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika čistka

Erdogan objavio sastav nove vlade: Samo dva ministra preživjela su velike promjene

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan Foto: Afp
Recep Tayyip Erdogan, koji je na turskim predsjedničkim izborima osvojio treći mandat, objavio je u subotu sastav nove vlade nakon što je položio prisegu za novi petogodišnji mandat na čelu Turske.

Erdogan je nakon svečane večere na kojoj je bilo gotovo 80 predsjednika država i vlada, objavio sastav nove vlade u kojoj su ministarstva obrane, vanjskih poslova i gospodarstva doživjela temeljite promjene.

Pročitajte i ovo Izbori za Europski parlament, ilustracija - 2 Nova tv d.d. Pravila - Izborna kampanja za izbor zastupnika u Europski parlament Recep Tayyip Erdoğan Kratko priopćenje Turski predsjednik Erdogan poslao parlamentu na ratifkaciju članstvo Švedske u NATO-u

Nova vlada će se prvi put sastati u utorak, rekao je ranije. Nakon večere Erdogan se uputio u predsjedničku palaču Cankaya, u kojoj je živio i radio Mustafa Kemal Ataturk, kako bi obznanio sastav nove vlade.

Kao što se i očekivalo, priznati stručnjak Mehmet Simsek, bivši ministar financija (2009.-2015.), a zatim potpredsjednik vlade za gospodarsku politiku (do 2018.), preuzima ministarstvo financija.

Ime Mehmeta Simseka (56) uporno se pojavljivalo u medijima: bivši ekonomist američke banke Merrill Lynch bit će zadužen za uvođenje reda u financijskoj politici zemlje ne bi li povratio povjerenje ulagača.

Obnovit će se i glavna ministarstva: tako će Hakan Fidan, bivši čelnik MIT-a, turske obavještajne službe, preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova, umjesto Mevluta Cavusoglua.

U ministarstvu obrane Yasar Gueler, načelnik glavnog stožera oružanih snaga, zamjenjuje Hulusija Akara, bivšeg načelnika glavnog stožera koji je na toj dužnosti bio od srpnja 2018.

Akara su smatrali organizatorom otpora u neuspjelom puču u srpnju 2016.

Samo dva ministra, zdravstva i kulture, ostaju na svojoj dužnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene