Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SEDAM KANDIDATA

Prvi test za lijevu Vladu Roberta Goloba: Slovenija izlazi na predsjedničke izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednički izbori u Sloveniji koji se održavaju u nedjelju smatraju se jednim od prvih testova vlade lijevog centra premijera Roberta Goloba, koji je preuzeo vlast od desničarskog nacionalista u svibnju.

Ni jedan od sedam predsjedničkih kandidata za uglavnom simboličku dužnost u Sloveniji, prema očekivanju, neće osvojiti potrebnu apsolutnu većinu u nedjelju, što znači da je vjerojatan drugi krug 13. studenoga.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić parlamentarni izbori Srbija u nedjelju izlazi na izbore: Može li oporba stati na kraj Vučiću? Aleksandar Vučić prijevremeni parlamentarni izbori Dramatičan finiš kampanje u Srbiji: Vučić dominira, oporba sumnja u prijevare

Prema anketama najjači je kandidat Anže Logar. Obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova u prijašnjoj vladi Janeza Janše, komunista koji je postao radikalni desničar, a njih dvojica su prijatelji.

Kritičari kažu da je Janša, koji je tri puta bio premijer, nastojao ograničiti medijske slobode i ne poštuje demokratske vrijednosti niti vladavinu prava u toj državi EU-a.

Svrgnuo ga je Golob, novo lice slovenske politike, na parlamentarnim izborima u proljeće prošle godine. Prema anketama na drugom je mjestu odvjetnica Nataša Pirc Musar, politički neovisna, a Milan Brglez, kojeg podupire Golobova stranka Pokret sloboda, na trećem.

Glasanje je počelo u 7 sati ujutro na više od 3000 biračkih mjesta na kojima će oko 1,7 milijuna birača moći birati novog predsjednika do 19 sati. Nakon zatvaranja birališta, prvi djelomični rezultati glasovanja bit će poznati oko 20 sati, a odluka birača mogla bi biti poznata oko 22 sata.

No, to neće biti konačni rezultati glasovanja, jer će se u ponedjeljak dodati rezultati glasovanja poštom iz Slovenije, a 2. studenoga i listići koji će stići poštom iz inozemstva.

Kada se prebroje svi glasovi, znat će se konačni rezultati glasovanja i bit će jasno hoće li za izbor predsjednika Republike biti potreban drugi krug izbora.

U njemu će se u tom slučaju natjecati dva kandidata koja će u prvom krugu dobiti najviše glasova.

Bez obzira na to hoće li predsjednik Republike biti izabran u prvom ili drugom krugu, mandat počinje 23. prosinca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene