Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sikha aktivist

Vodoinstalater ili terorist: Zbog ovog su se čovjeka užarili odnosi između Kanade i Indije

Singh Nijjar
Singh Nijjar Foto: Afp
Organizacije Sikha svog ubijenog aktivista Hardeepu Singhu Nijjarana zvale su borcem za ljudska prava, a indijska vlada kriminalcem. Jedno je sigurno - njegovo ubojstvo dovelo je do raskola između Indije i Kanade, zemlje u kojoj je upucan.

Hardeepa Singha Nijjara bio je zagovornik neovisnosti Sikha u Indiji, a njegovo ubojstvo prije dva mjeseca u središtu je sve većeg raskola između Indije i Kanade.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u ponedjeljak kako njegova vlada istražuje vjerodostojne optužbe da su agenti indijske vlade povezani s ubojstvom 18. lipnja, kada je Nijjar upucan ispred kulturnog centra Sikha u Surreyju u Britanskoj Kolumbiji. Kako prenosi AP News, Indija je zanijekala bilo kakvu ulogu u ubojstvu, a optužbe je nazvala apsurdnima.

45-godišnjak je bio istaknuti član pokreta za stvaranje neovisne domovine Sikha poznatog kao Khalistan te je organizirao neslužbeni referendum među dijasporom Sikha s organizacijom Sikhs For Justice. Riječ je o zajednici koja čini manje od dva posto ukupne populacije te je u višedesetljetnom sukobu s dominantnom skupinom Hindua. Tenzije su porasle dolaskom Narendre Modija, Hindu nacionalista, na vlast 2014. 

Pročitajte i ovo Hrvoje Šimić U 51. godini Iznenada preminuo saborski zastupnik Hrvoje Šimić: "Donedavno ništa nije upućivalo na takvo što"

Vodoinstalater u Kanadi: "Ja sam vrijedan radnik"

Osim što se bavio aktivizmom, Nijjara je u Kanadi imao i normalan posao - bio je vlasnik vodoinstalaterske tvrtke i služio je kao predsjednik sikhskog hrama ili gurdwara u predgrađu Vancouvera, gdje su visjeli transparenti s njegovim licem koji su promovirali referendum za neovisnost. U intervjuu za Vancouver Sun iz 2016. prezirno je odgovorio na izvješća u indijskim medijima da je osumnjičen za vođenje terorističke ćelije.

"To je smeće – sve te optužbe. Živim ovdje 20 godina, zar ne? Pogledajte moj dosje. Nema ničega. Ja sam vrijedan radnik. Posjedujem vlastiti posao u vodoinstalaterskim radovima," rekao je Nijjar novinama i dodao da je prezauzet da bi sudjelovao u politici dijaspore.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema zakona Djevojčice ucjenjivane golim fotografijama: Nikad ih nisu snimile

Nakon njegove smrti Svjetska sikhska organizacija Kanade nazvala je pak Nijjara otvorenim pristašom Khalistana te napomenula da je često predvodio mirne prosvjede protiv kršenja ljudskih prava koja se aktivno odvijaju u Indiji.

Njegovo djelovanje nastavlja se i u smrti. Tjedan dana nakon ubojstva, uvjereni u umiješanost indijske vlade, grupa od oko 200 Sikha okupila se ispred Indijske ambasade u Vancouveru tražeći odgovore za voljenog predsjednika hrama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene