Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na Vijeću sigurnosti

UN oštro kritizirao ruske napade na Ukrajinu: "Putin je odlučio obilježiti ove blagdane"

Napad na Ukrajinu
Napad na Ukrajinu Foto: AFP PHOTO /HO/ UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE
Rusija je u petak u Vijeću sigurnosti UN-a oštro kritizirana zbog jednog od najvećih raketnih napada na Ukrajinu od početka rata zbog čega je i sazvan hitan sastanak tog 15-članog tijela.

U ruskim napadima u petak poginuo je 31 civil a ozlijeđeno više od 130. Poljska je ranije objavila kako se čini da je u poljski zračni prostor ušla ruska raketa te nakon manje od tri minute vratila se u Ukrajinu.
"Tragično, 2023. završava kao što je i počela - s razarajućim nasiljem protiv naroda Ukrajine", rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a Khaled Khiari.

"Još jednom su Ukrajinci prisiljeni provesti praznike tražeći sklonište, raščišćavajući ruševine i pokapajući mrtve, na niskim temperaturama", dodao je.

Većina članica Vijeća, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudilo je napade na Ukrajinu.

"Umjesto mira, (ruski predsjednik Vladimir) Putin odlučio je obilježiti ove blagdane i Novu godinu s neviđenim brojem napada bespilotnim letjelicama i projektilima na drugu državu članicu UN-a", rekao je američki predstavniku u UN-u John Kelley.

Pročitajte i ovo Doček Nove godine - 2 Veselje i zabava Pripreme za najluđu noć u godini su pri kraju: Na trgove diljem Hrvatske stižu najveće glazbene zvijezde

Zamjenik stalnog predstavnika Kine u UN-u Geng Shuang pozvao je na "političko rješenje" rata u Ukrajini.

Ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je da je Rusija pokrenula napade samo na vojnu infrastrukturu u Ukrajini te da je ukrajinski sustav protuzračne obrane odgovoran za civilne žrtve.

Pročitajte i ovo Vladini prioriteti - 1 O prioritetima Vlada ima velike planove: Vrijeme curi, posao još nije dovršen, a izbori su sve bliže

Predstavnica Velike Britanije pri UN-u Barbara Woodward odgovorila mu je kako su ruske akcije jedini uzrok tragedije u Ukrajini. "Ostalo je bujica laži i dezinformacija", kazala je Woodward.

Napade Rusije na Ukrajinu osuđuje glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kazao je u izjavi njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

"Napadi na civile i civilnu infrastrukturu krše međunarodno humanitarno pravo, neprihvatljivi su i moraju odmah prestati", rekao je Dujarric.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene