Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Panzerbrigade 45

Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Njemački vojnik
Njemački vojnik Foto: Afp
Njemačka je rasporedila prve vojnike u Litvi u sklopu boljeg raspoređivanja NATO snaga.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius opisao je u ponedjeljak početak raspoređivanja njemačke brigade u Litvi kao ključni korak za poboljšanje sposobnosti raspoređivanja NATO snaga i "važan dan za Bundeswehr".

"Ovo je prvi put da smo trajno stacionirali takvu jedinicu izvan Njemačke", rekao je Pistorius u u Berlinu na ceremoniji ispraćaja prvih njemačkih vojnika u Litvu.

Litvanski ministar obrane Laurynas Kasčiunas, koji je tu dužnost preuzeo prošlog mjeseca, pozdravio je njemačke vojnike po dolasku u zračnu luku u Vilniusu.

Kasčiunas je kazao da je ovo raspoređivanje "vrlo važno" za Litvu i da je "dokaz njemačke pouzdanosti". Također je uvjeravao vojnike da će litavska vlada učiniti sve što je u njenoj moći da izgradi potrebnu infrastrukturu na vrijeme.

Pročitajte i ovo Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..."

Osoblje danas upućeno u Litvu treba postaviti temelje za raspoređivanje stotina, eventualno i tisuća vojnika u ovoj zemlji članici NATO-a koja graniči s Poljskom, kao i s Bjelorusijom i ruskom eksklavom Kalinjingrad.

Njemački ministar obrane naglasio je prilikom ispraćaja prvih vojnika da puno toga još treba napraviti kako bi se osigurala potrebna infrastruktura dodavši da će Njemačka i Litva učiniti sve štoje potrebno u tom pravcu.

Pročitajte i ovo Petr Bystron Isplivale audiosnimke Političar populističkog AfD-a pod pritiskom javnosti: "Nisam primio nikakav novac za širenje proruskih pozicija"

Rat u Ukrajini potaknuo je NATO-ove planove za jačanje svog istočnog krila.

Brigada, koja će se zvati Panzerbrigade 45, trebala bi biti potpuno operativna do 2027., a sastojat će se od stalne prisutnosti oko 4800 vojnika i oko 200 civilnih pripadnika njemačkih oružanih snaga i njihovih obitelji.

Preliminarno zapovjedništvo trebalo bi brojati od oko 150 muškaraca i žena do četvrtog kvartala 2024.

Glavno mjesto razmještaja brigade bit će vojno poligon Rudninkai, nedaleko od granice s Bjelorusijom. Prema litavskim informacijama, tamo će biti stacionirano oko 80 posto vojnika, a ostatak će biti smješten u Rukli, u središnjoj Litvi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene