Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Statistika

Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Aktualno Galerija Policija - 1 Policija - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Policija - 2 Policija - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Policija - 3 Policija - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Provala Galerija 1/4 >>
Statistika Državnog zavoda sa statistiku pokazala je da je prosječni hrvatski kriminalac u 90 posto slučajeva – muškarac. Srednje je životne dobi, a u 50 posto slučajeva radi se o kradljivcu i razbojniku koji uglavnom prođe s uvjetnom kaznom zatvora. No, većina ih prođe bez ikakve kazne jer za oko dvije trećine krađa počinitelj se - ne zna. Uz krađe, provale u domove i razbojništva, hrvatski kriminalci najčešće udaraju na osobne slobode pa prijete, uhode i nametljivo se ponašaju.

Osim krađa koje su blago u porastu, ako se pita policiju, od svih kaznenih djela najviše posla imaju zbog ubojstava, pokušaja ubojstva, ozljeđivanja, nasilja u obitelji. Tu su i prijetnje i nametljiva ponašanja. Broj ubojstava je u padu.

"Tako da je ukupno prošle godine evidentirano 23 ubojstva što je druga najniža brojka od postojanja države. Inače, konstantna je brojka i brojka u petogodišnjem razdoblju gotovo identična", kaže Ivica Kropek, voditelj službe općeg kriminaliteta.

Građane najviše brine nasilje.

"Imam i unuke i njima govorim da se paze s kim se druže jer ima i ovog vršnjačkog nasilja dosta i u školama", kaže Zagrepčanka Ana.

Pročitajte i ovo Danka Ilić iz minute u minutu Dankin djed: "Nikada im ne bi zamjerio da su je udarili pa odveli u bolnicu. Dijete nije igla, moraju je naći"

Raste broj kaznenih djela djece i maloljetnika. Lani ih je prijavljeno oko 1100 za teška kaznena djela, a najčešća su krađe i razbojništva. Ukupno, porast od 4 posto u odnosu na godinu prije. Na kraju ih je 269 završilo sa izrečenom zatvorskom kaznom ili s odgojnom mjerom. Broj osuđenih starijih maloljetnika smanjen je za 4 posto, ali je za 3 posto porastao broj osuđenih koji su mlađi od 16 godina.

U nizu kaznenih prijava za teška djela, 84 maloljetnika su prijavljena i za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta. Porast broja je, objašnjavaju u policiji, rezultat razotkrivanja takvih djela.

"Ne dijelimo za sada potrebu za velikom zabrinutošću, međutim pratimo stanje redovito i u slučaju potrebe reagiramo i kroz preventivne kampanje, kroz komuniciranje s tijelima ostalim koji su uključeni u tu problematiku", navodi Kropek.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku

Pročitajte i ovo Dalibor Matanić - 1 Slučaj Matanić U Zakladu Solidarna stigla prva prijava, Jelena Veljača: "Nazivao se borcem za ženska prava, a ispod toga..."

A prijavljenih punoljetnih počinitelja lani je bilo više od 45 i pol tisuća. Međutim, samo 1740 ih je dobilo bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Čak 82 posto prošlo je s uvjetnom kaznom.

"Kod općeg kriminaliteta recidivizam je najzastupljeniji u imovinskim kaznenim djelima gdje zapriječene kazne nisu toliko visoke dok je kod ostalih kaznenih djela pojava recidivizma puno niža“, objašnjava Kropek.

Ohrabrujući podatak je da se broj prijavljenih i osuđenih kriminalaca u odnosu na prije osam godina smanjio za četvrtinu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene