Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Russian Gate

Zastupnica u Europskom parlamentu optužena da je špijunirala za Rusiju: "Procurila su eksplicitna, detaljna izvješća rukovoditeljima FSB-a"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Tatjana Ždanoka negira optužbe, rekavši da nikada nije bila povezana s ruskom sigurnosnom službom.

Europski parlament u ponedjeljak je pokrenuo istragu o optužbama da je Tatjana Ždanoka, latvijska zastupnica u zakonodavnom tijelu EU-a, godinama radila kao ruska špijunka.

Optužbe, koje Ždanoka poriče, iznesene su u članku koji je u ponedjeljak objavio ruski istraživački list Insider. U izvješću se navodi da je Ždanoka radila za rusku Federalnu sigurnosnu službu (FSB), nasljednicu KGB-a iz sovjetske ere.

Glasnogovornik Europskog parlamenta potvrdio je u ponedjeljak da je "otvorena istraga unutar Europskog parlamenta" o tvrdnjama novina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Govorio da će ozlijediti ljude Muškarac naoružan samostrelom prijetio građanima Londona: Pokušao provaliti u stan, policija ga ubila

Ždanoka je bila jedna od samo 13 zastupnika u Europskom parlamentu koji su glasali protiv rezolucije kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu u ožujku 2022.

Ždanoka je u videu objavljenom na svom Facebook profilu oštro demantirala tvrdnje Insidera.

"Nikad nisam bila povezana s KGB-om, za razliku od mnogih poznatih latvijskih ličnosti, i nisam surađivala ni s jednom drugom obavještajnom službom", rekla je.

Šef parlamentarnog odbora za pravna pitanja, španjolski zastupnik u Europskom parlamentu Adrián Vázquez Lázara, rekao je na X-u da je njegova centristička skupina zatražila da cijeli dom raspravlja o onome što je nazvao "RussianGate" sljedeći tjedan.

Ilustracija Tatjana Ždanoka Foto: Facebook/Tatjana Ždanoka

"Bilo bi nedopustivo da na platnom popisu Kremlja budu zastupnici u Europskom parlamentu koji rade na uništavanju europske demokracije iznutra", napisao je.

Pročitajte i ovo Izbori za Europski parlament, ilustracija - 4 Superizborna godina Pitali smo mlade hoće li izići na izbore: "Zato što još donekle vjerujem u ovu vukoje*inu od države"

Članak Insidera temelji se na istrazi provedenoj u suradnji s estonskom novinskom kućom Delfi, latvijskim centrom za istraživačko novinarstvo Re:Baltica i švedskim dnevnim tabloidom Expressen. Navodi se da je Ždanoka "radila za Petu službu FSB-a, podnoseći izvještaje dvojici različitih rukovoditelja od najmanje 2004. do 2017. godine."

"E-pošta između Ždanoke i dva ruska službenika koja je procurila uključuje eksplicitna, detaljna izvješća Ždanoke svojim rukovoditeljima u kojima se opisuje njezin rad kao europskog zakonodavca, posebno zato što se te službene dužnosti odnose na poticanje prokremaljskih osjećaja u njezinoj rodnoj baltičkoj regiji", piše u izvješću, a prenosi Politico.

Latvijska sigurnosna služba VDD također je rekla da će istražiti optužbe. 

Pročitajte i ovo Ilustracija "Imaš imunitet" "Hapsit ćemo sve, ali tebe nećemo dirati jer si dobar sa mnom": HDZ objavio spornu snimku, saborski zastupnik objasnio o čemu je riječ

"Pomaganje stranoj državi da potkopa Latviju kazneno je odgovorno tek od 2016. godine. Ruska aneksija Krima i Ždanokina podrška tome zapravo su potaknule zakonske promjene", rekao je VDD u izjavi.

Europski parlament ne može izbaciti zastupnicu ili je spriječiti da glasa čak i ako se utvrdi da je prekršila kodeks ponašanja. Najstroža kazna koju može izreći  je uskraćivanje dnevnica na 60 dana ili zabrana sudjelovanja u nekim aktivnostima na isto razdoblje.

Pročitajte i ovo Georgie Purcell Slučajno ili namjerno? Skandal u Australiji: TV kuća političarki povećala grudi i otkrila trbuh pa za sve okrivila - računalni program

Nedavno je najavila da se neće ponovno kandidirati za Europski parlament u lipnju, ali da će Inna Djeri biti prva na listi njezine stranke. Ždanoka trenutno zapošljava Djeri kao pomoćnicu, uz još 11 drugih.

Ždanoka je jedan od čelnika Latvijsko-ruske unije (lokalno LKS), prokremaljske stranke koja 14 godina nije uspjela ući u nacionalni parlament. Stranka je podržala rusku aneksiju Krima 2014., a Ždanoka je odbila osuditi potpunu invaziju 2022.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene