Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iza zatvorenih vrata

Prosvjedi u Neumu zbog pregovora o izmjeni izbornog zakonodavstva, američki i europski posrednici optimistični: "Postiže se napredak"

Aktualno Galerija Prosvjed u Neumu - 1 Prosvjed u Neumu - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed u Neumu - 2 Galerija 1/2 >>
Pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH, koji se drugi dan vode u Neumu iza zatvorenih vrata, još nisu doveli do konkretnih rezultata no američki i europski posrednici u subotu su potvdili kako se i dalje nadaju konačnom dogovoru.

U Neumu su nastavljeni pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. S posrednicima Europske unije i SAD-a, vodeći ljudi političke scene u Federaciji, među njima Dragan Čović i Bakir Izetbegović, pokušavaju usuglasiti rješenja.

Dok političari pregovaraju, pred neumskim hotelom prosvjedovala je skupina građana. Pregovore nazivaju izravnim državnim udarom na BiH i traže da se odmah prekinu.

"Korak po korak, postiže se napredak. Razgovori su otvoreni i iskreni", rekao je Matthew Palmer, izaslanik SAD-a za izbornu reformu.

I Eichhorst je u ime EU-a kazala kako ostaju fokusirani na razgovore koji teku, očekuju više napretka te rade na rješenju "korak po korak".

"Fokusirani smo na danas. Nadamo se većem napretku, to je očito. Idemo dan po dan za sada, jer je ovo prvi put da su stranke zajedno sjele u ovom formatu i treba im vremena da rasprave sva pitanja s kojima su suočene", komentirala je Angelina Eichhorst iz Europske službe za vanjske poslove.

Palmer je istaknuo kako je ohrabrujuće to što je do sada napravljen "dobar posao" u dijelu pregovora koji se odnose na tehničke preinake izbornog zakona s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, odnosno sprječavanja mogućih zloporaba tijekom samog glasanja i utvrđivanja rezultata izbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREGOVORI U TIJEKU Visoki predstavnik u BiH objavio kada će biti održani izbori: HDZ bi ih mogao bojkotirati

Pročitajte i ovo BiH parlament , Ilustracija NASTAVAK PREGOVORA Američki i europski posrednici u BiH "oprezno optimistični" razvojem pregovora o izbornim promjenama

Da bi se ustav promijenio nužno je osigurati potporu dvije trećine zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH za što je opet potrebno da barem neke od oporbenih stranaka prihvate rješenja o kojima se eventualno dogovore HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA).

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene