Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na terenu 10 helikoptera

VIDEO Snažan požar izbio u nacionalnom parku: Naređena evakuacija, vatra progutala više od 300 hektara

Požar koji je izbio u nacionalnom parku na španjolskom otoku Tenerife proširio se na 300 hektara, zbog čega su vlasti naredile evakuaciju pet sela i presjekle pristup šumi koja okružuje vulkan Teide.

Snažan požar izbio je u španjolskom nacionalnom parku na Tenerifeu, a vatra se proširila na 300 hektara, pa su vlasti naredile evakuaciju pet sela. 

Požar koji je izbio u utorak navečer bjesnio je šumovitim područjem sa strmim gudurama na sjeveroistočnom dijelu kanarskog otoka Tenerife, što je vatrogascima otežalo gašenje požara.

Pročitajte i ovo Tragedija na maratonu - 2 Obdukcija u tijeku Detalji strašne tragedije na plivačkom maratonu: "U jednom trenu kad se okrenula na leđa..."

"Požar je snažan i nalazi se na kompliciranom području", rekao je regionalni čelnik Kanarskih otoka Fernando Clavijo na konferenciji za novinare na Tenerifeu.

"Napori su usmjereni na sprječavanje širenja požara do uglavnom stambenih naselja u blizini obale", dodao je.

Oko 10 helikoptera ispušta vodu, a 150 vatrogasaca i 50 vojnika radilo je na obuzdavanju požara. Vlasti kažu da će možda trebati više od jednog dana da se požar stavi pod kontrolu.

Rano u srijedu vatra je uništila oko 130 hektara zemlje u blizini vulkana Teide, najvišeg vrha Španjolske. U nekoliko sati požar se proširio na više od 300 hektara, a ima mnogo sekundarnih požara, rekao je Pedro Martinez, šef hitne službe Tenerifea.

Sela Arrate, Chivisaya, Media Montaña, Ajafoña i Las Lagunetas su evakuirana, a lokalne vlasti rekle su da će daljnje mjere biti poduzete tijekom dana.

Rosa Davila, predsjednica vijeća Tenerifea, rekla je da su svi pristupi planinama na otoku zatvoreni. Pozvala je stanovnike i turiste da se drže podalje od šumovitih predjela zbog opasnosti od daljnjeg širenja požara.

Pročitajte i ovo Slobodanka Kojić i Nermin Sulejmanović ubojstvo u Gradačcu "Mogao je ući u sudnicu i sve nas pobiti": Sutkinja otkrila tko je napravio propust u slučaju trostrukog ubojice

"Ovo radimo kako bismo spriječili bilo kakve incidente", rekla je Davila.

Prošloga tjedna toplinski val na Kanarskim otocima ostavio je mnoga područja potpuno suhima i povećao rizik od požara. Ovog ljeta vatrogasci su ugasili niz požara na otocima Gran Canaria i La Palma, koji su dio arhipelaga Kanarskih otoka.

Dvije zračne luke na Tenerifeu rade normalno, javlja Radio Canarias.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene