Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obdukcija u tijeku

Detalji strašne tragedije na plivačkom maratonu: "U jednom trenu kad se okrenula na leđa..."

Tragedija na Kvarneru. Na plivačkom maratonu od Šila do Crikvenice život je izgubila natjecateljica iz Austrije. Događaj kakav se na maratonima u Hrvatskoj ne pamti sve je potresao.

Festival sporta, zabave i druženja, pretvorio se u tragediju - na 113. plivačkom maratonu od Šila do Crikvenice život je izgubila 65-godišnja natjecateljica iz Austrije, a tragedija se dogodila oko 20:30. 

"Svi smo potreseni radi tog događaja, evo svakom organizatoru je važno da sve prođe u najboljem redu i mi smo stvarno učinili sve da to tako i bude. Iz pijeteta prema preminuloj otkazali smo svečano uručenje nagrada, otkazali smo i zabavno-glazbeni program, prekinuli smo sve aktivnosti vezane za maraton", rekla je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice.

Pročitajte i ovo Nizama Hećimović Otkivaju se detalji Potresna ispovijest tetke ubijene Nizame: "Šakama ju je udarao. Vukao ju je za kosu... Pogledala me i rekla 'Pomozi mi', ali nisam joj mogla pomoći"

Do nesreće je došlo iznenada, nakon službenog dijela natjecanja. Glavni sudac plivačicu je pozvao da napusti more jer neće uspjeti završiti maraton u zadanom roku.

"Što je ona drskim odgovorom odbila i nastavila plivati, samim time, poučen iskustvom, vrhovni sudac je stavio tri broda kraj nje da ju prate cijelo vrijeme. Ona nije htjela izići oni su nju pratili do jednog trena kad se okrenula na leđa i kad su oni vidjeli da je to zapravo mrtvo tijelo", poručio je Dražen Adžić, predsjednik Hrvatskog saveza daljinskog plivanja.

Hitna pomoć bila je na licu mjesta.

"Gospođu su doveli na barci nakon što su je izvukli iz mora mi smo odmah krenuli s reanimacijom, to je trajalo sat vremena prema našim protokolima i smjernicama, ali kažem nije bilo uspjeha", objasnila je Antonija Ferenčak, liječnica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Uzrok smrti bit će poznat nakon obdukcije. Utrka je, kaže delegat, organizirana po svim pravilima i na visokoj razini. Na ruti dugoj tri i pol kilometra natjecalo se 370 plivača što profesionalnih, što rekreativnih iz 20 zemalja, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

"Bilo je teško zbog valova, ali na kraju sam uspjela otplivat dobar rezultat i zadovoljna sam", izjavila je natjecateljica Ana. "Na sredini kanala bili su dosta veliki valovi tu je bilo dosta teže, ali sve u svemu dobar maraton", istaknuo je Mauro. "Nisam nikad do sad prisustvovao nekom maratonu gdje je morala intervenirati Hitna pomoć", dodao je Patrick.

Pročitajte i ovo Požar u Kanadi Gotovo 168.000 evakuiranih VIDEO Pripreme za potencijalne rizike: Proglasili izvanredno stanje zbog požara

Na moru, ma koliko iskustva imali - treba oprezno, posebno kod dužeg plivanja.

"Srce brže lupa, ubrzano dišemo već kad se krene crniti pred očima to je već prekasno. Znači na prve znakove umora kad smo u moru jednostavno ne smijemo podcijeniti to more i te uvjete", napomenula je Ferenčak.

Jer za tragediju je dovoljna sekunda. U prvih sedam mjeseci život je zbog utapanja izgubilo 45 osoba.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene