Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mnogima se nije svidjelo

Crkva u Francuskoj na meti opasnih prijetnji, pastoru prijete - odrubljivanjem glave: Poznat razlog zgražanja i kritika

Aktualno Galerija Ples na šipki u protestantskoj crkvi - 4 Ples na šipki u protestantskoj crkvi - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ples na šipki u protestantskoj crkvi - 3 Ples na šipki u protestantskoj crkvi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ples na šipki u protestantskoj crkvi - 2 Ples na šipki u protestantskoj crkvi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ples na šipki u protestantskoj crkvi - 1 Galerija 1/4 >>
Na meti kritika, zgražanja i opasnih prijetnji našla se Protestantska crkva u Francuskoj. Mnogima se nije svidio ples na šipki usred same crkve.

Taktovi duhovne glazbe uz ples na šipki. Nije nešto posve uobičajeno, ali ipak najviše pozornosti ovdje plijeni - sama lokacija.

"U crkvama ima puno glazbe i pjevanja. Ima i umjetničkih slika. Zašto onda ne bi i ples imao svoje mjesto?", pita se Vincent Grobelny, plesač na šipki u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ane Brenčić.

Ples je ono što ih pokreće, kažu, pa je zato manje bitno gdje se pleše. No, to da se šipku dovede u Protestantsku crkvu nije kod svih izazvalo oduševljenje, već naprotiv - zgražanje. Na adresu pastora stigla su prijeteća pisma.

"Rukom pisano pismo u kojem je jednostavno pisalo 'nema plesa, nema glazbe' i govorilo se o odrubljivanju glava pastorima. A drugo pismo bilo je upućeno posebno meni, kaže da je pastor dao ključeve zmiji koja pleše, sasvim jednostavno, i zato se pastoru mora odrubiti glava", navodi Daniel Boessenbacher, pastor protestantske crkve Saint-Guillaume.

Pročitajte i ovo Erika Valić, predsjednica Udruge Ruka Gašenje vatre Biskupi izdali priručnike kako ne zlostavljati djecu seksualno. Udruga nezadovoljna: "To nisu stvari koje se uče sada. Ili znate što je moral ili ne znate"

Svjesni su da ovakav potez budi reakciju, ali ne i prijetnje smrću.

"Radimo originalne stvari pa smo očekivali reakcije. Tu smo da natjeramo ljude da razmišljaju i reagiraju. Ali nismo mislili da će to ići tako daleko do prijetnji smrću", kazao je Cyril Pallaud, orguljaš u crkvi Saint-Guillaume, glazbeni i umjetnički direktor.

"Uvijek će biti, kako da kažem, nekih pomalo ekstrema. Morate se pokušati boriti protiv njih. Ali mislim da se morate uzdići iznad njih", smatra Grobelny.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Ovo je demon" Potresna ispovijest žrtve svećenika pedofila: Pakao je počeo u drugom razredu osnovne - "Tko bi izgubio morao bi se skidati..."

Pripremaju se već za novu izvedbu i ne misle stati na ovome. Baš suprotno - cilj im je rušiti predrasude.

"Mislim da stvarno moramo nastaviti jer ako to ne učinimo, dokazat ćemo da su oni koji prijete u pravu", navodi Boessenbacher. A to nikako ne žele. I zato su odlučili - pomicati granice.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene