Obavijesti Video Pretražite Navigacija

92-godišnja profesorica oslobođena optužbi za 'blaćenje' vela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muazzez Ilmiye Cig, 92-godišnja povjesničarka, oslobođena je optužbi da je svojom knjigom, u kojoj je muslimansku maramu za glavu povezala s prostitutkama u drevnom Sumeru prije 5000 godina, uvrijedila muslimanske žene i islam.

Sudac na općinskom sudu u Istanbulu je presudio da povjesničarka, suprotno tvrdnjama tužitelja, nije uvrijedila vjersku čast i osjećaje niti je izazvala mržnju ili neprijateljstvo.

Pročitajte i ovo Arheološko nalazište u crkvi u Karlovcu - 5 Arheolozi na terenu Tijekom obnove crkve pronađeno pravo povijesno blago: "Izlistavamo slojeve prošlosti Karlovca" Ekspedicija na Sredozemlju - 6 Fascinantni prizori Nevjerojatna ekspedicija u kojoj su sudjelovali i hrvatski znanstvenici: "Ovo je stvarno vrhunac"

Cig, koja je prevela oko 3000 kamenih pločica i rezultate svog
istraživanja objavila prošle godine, prijetile je kazna do tri godine zatvora da je proglašena krivom za sve točke optužnice. Po napuštanju sudnice ispratio ju je snažan aplauz ljudi koji su joj došli dati potporu.

Cig je u svojoj knjizi objasnila da su pokrivala za glavu u Sumeru, civilizaciji koja se od 3000. do 2000. pr. Kr. razvila u Mezopotamiji, današnjem Iraku, nosile prostitutke koje su radile u hramovima da bi se razlikovale od svećenica. Žene su u politeističkim društvima često predsjedale u hramovima, kazala je Cig.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene