Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U zračnoj bazi

Nove satelitske snimke otkrile ruske planove? "Pokušavaju zavarati Ukrajince..."

Satelitske snimke ruske zračne baze
Satelitske snimke ruske zračne baze Foto: Screenshot/Twitter
Nove satelitske snimke otkrivaju da su Rusi obojili lažne borbene zrakoplove u jednoj od svojih zračnih baza. Analitičari kažu da je riječ o pokušaju zbunjivanja Ukrajine.

U trenutku kada Ukrajina pojačava svoje zračne napade, Rusija želi zaštititi svoje zrakoplove. 

Nove satelitske snimke otkrivaju da su Rusi obojili lažne borbene zrakoplove u jednoj od svojih zračnih baza kako bi zbunili ukrajinsku vojsku, prenosi Business Insider

Ovaj najnoviji primjer prijevare može se vidjeti u ruskoj zračnoj bazi Primorsko-Akhtarsk, koja se nalazi uz Azovsko more u jugozapadnom dijelu zemlje.

Na satelitskoj snimci od 28. prosinca koju je snimio Planet Labs PBC, a koju je dobio Business Insider, vidi se nekoliko zrakoplova u jednom dijelu baze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužili je organizatori Pula izgubila spor oko zabranjenog koncerta, stigla reakcija gradonačelnika: "Ne odustajemo od svojih argumenata"

U nizu zrakoplova vide se siluete dvaju borbenih zrakoplova koje su sablasno bijele, za razliku od plave i sive boje kod drugih zrakoplova. Postoji i treća silueta za koju se čini da ima istu shemu boja kao stvarna letjelica u bazi, ali kao i druga dva mamca, nema sjene.

Ovo nije prvi put da je Rusija oslikala lažne zrakoplove u svojim bazama, a od početka rata pojavljivali su se i drugi slučajevi prijevare. Analitičari kažu da bojenjem lažnih borbenih aviona Moskva vjerojatno pokušava zbuniti ukrajinsku vojsku i možda stvoriti lažnu percepciju o tome što se događa u njezinim bazama. 

Na snimkama od 17. kolovoza može se vidjeti nekoliko zrakoplova različitih tipova parkiranih u nizu – nijedan od njih nije obojen u bijelo.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih Rusija boji lažne zrakoplove u svojim bazama, čak i ako je to privremeno. Jedno je obrazloženje da možda pokušava zbuniti ukrajinsku vojsku koja cilja zrakoplove u napadima na moskovske baze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi im prijava Krš i lom u Osijeku: Neobičan dvojac ukrao čak dva kamiona i slupao ih, šteta je prilično velika

"Vjerojatno je cilj pružiti lažne mete koje bi mogle zavarati ukrajinske dronove opremljene jednostavnim kamerama za prepoznavanje oblika zrakoplova", rekao je Justin Bronk, vodeći stručnjak za zračne snage u think-tanku Royal United Services Institute, za Business Insider.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene