Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klima i demografija

Njemačka vlada potiče svoje građane da ne rađaju djecu kako bi spasili planet? Opasna zabluda uzela je maha

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Planiranje obitelji u današnje vrijeme u obzir uzima više faktora. Jedan od njih kod nekih je i zabrinutost oko klimatskih promjena i korupcije. Neki će odabrati drugačije mjesto za život i podizanje obitelji, a neki će odlučiti da uopće ne žele imati djecu jer se pitaju kakav svijet će im uopće ostaviti u naslijeđe.

''Njemačka vlada pronašla je šokantan način da spasi okoliš – traži od ljudi da prestanu imati djecu'', tvrde neki po društvenim mrežama dijeleći u Europi, ali i šire, objavu u kojoj navode da je ''njemačka vlada potrošila milijarde eura tijekom desetljeća kako bi obeshrabrila domaće Nijemce od rađanja.''

"'Državno financirana reklama protiv obitelji u Njemačkoj kaže: Budućnost ili klimatski ubojice?'', objavio je jedan korisnik uz fotografiju plakata iz podzemne željeznice, a drugi sa sjedištem u Kazahstanu piše: ''Sramotan napad na obitelj i ljudski život."

Fotografija plakata podijeljena je tisuće puta na različitim jezicima, posebno na španjolskom i francuskom, piše Euronews.


Međutim, to nije vladina kampanja, već je zapravo riječ o reklami za dokumentarac pod nazivom ''Bez djece zbog klime", koji je prikazan na francusko-njemačkom TV kanalu Arte, a plakat je objavljen još 2019. 

Film je dio šireg serijala, a u jednoj od epizoda prati živote dva britanska para koji su odlučili da neće imati djecu kako bi smanjili svoj ugljični otisak – što je također poznato kao birth striking.

Članovi i članice tog pokreta odriču se imanja djece kako bi ih zaštitili od pogoršanja društvenih, ekonomskih i ekoloških uvjeta uz objašnjenje: ''Možete zaštititi djecu dok se borite protiv klimatskih promjena i sustavne korupcije odbijanjem razmnožavanja.''

Pročitajte i ovo Vili Beroš Država preuzima upravljanje Bolnice postaju državne od 1. siječnja, Beroš poručio: "Jamčim da neće biti ukidanja bolnica"

Na stranici s često postavljanim pitanjima o tome kako smanjiti ugljični otisak na vladinoj službenoj stranici ne spominje se smanjenje broja djece.

Prema istraživanju European Data Journalism Network, stope plodnosti u Europskoj uniji strmoglavo padaju, uz nekoliko iznimaka. Njemačka i Mađarska su se uspjele oduprijeti velikom padu, a zemlje s najnižom stopom nataliteta u Uniji su Italija, Španjolska i Malta.

U svibnju su papa Franjo i talijanska premijerka Giorgia Meloni izrazili zabrinutost zbog sve manjeg nataliteta u zemlji i čak pozvali Talijane da imaju više djece.

Pročitajte i ovo Započeo transport unesrećenog speleologa u Turskoj - 3 Na 180 metara od izlaza Spašavanje speleologa očekuje se u ponedjeljak navečer: "Odmara se i ako sve bude dobro trebao bi biti izvučen"

Hoće li manje djece pomoći u spašavanju planeta?

Mnogi klimatski i demografski stručnjaci nisu uvjereni u ideju smanjenja broja djece u svijetu kako bi se sačuvao okoliš.

"Manje djece doista smanjuje emisije ugljika, ali neke bi se zemlje mogle suočiti sa značajnim problemima ako njihova populacija nastavi stariti i smanjivati se'', upozorila je neprofitna organizacija Climate Science.

Preporuka je da se vlasti okrenu javnim politikama čiji će cilj biti smanjivanje emisija tijekom životnog vijeka i promjena načina života u skladu s održivim rješenjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene