Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavljeni dokumenti

FOTO/VIDEO Neviđen luksuz Putinovih jahti: Helidrom, zlato, bazen od 2 milijuna eura...

Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 6
Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 6 navalny.com
Aktualno Galerija Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 6 Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 6 Foto: navalny.com Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 9 Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 9 Foto: navalny.com Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 8 Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 8 Foto: navalny.com Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 7 Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 7 Foto: navalny.com +4 Dokumenti i fotografije o navodnoj Putinovoj jahti Graceful - 10 Galerija 1/9 >>
Na stranici ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog objavljeni su dokumenti, za koje tvrde da dokazuju da je jahta Grateful u vlasništvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Suradnici ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnog pišu o navodnoj jahti ruskog predsjednika Vladimira Putina. U opsežnom dokumentu na stranici Navalny.com detaljno opisuju jahtu Grateful i navode na koji su način Rusi zaobišli sankcije kako bi je prevezli iz Njemačke, gdje je bila na popravku. 

Jahta je koštala 100 milijuna dolara, a Putin navodno posjeduje još dvije jahte. Jahta Olympia procijenjena je na 50 milijuna dolara, dok je jahta Šeherezada procijenjena na 700 milijuna dolara. Prvu jahtu, nazvanu Olympia, poklonio mu je 2002. godine oligarh Roman Abramovič.

Treća je Putinova jahta najluksuznija, izgrađena je za ruskog supermoćnika 2020. godine i jedna je od najluksuznijih na svijetu. 

Na stranicama ruskog oporbenjaka Navaljnog navode kako je Grateful bio u Hamburgu u Njemačkoj, kada je u siječnju 2022. godine stiglo pismo u kojem se zahtijeva da se prekine remont, odnosno popravak jahte i da se ona otegli u Rusiju. Popravak je trebao trajati još godinu dana, no Putin je znao da će uskoro biti pod sankcijama i zato je jahtu brzo trebalo spasiti, navodi se na stranicama. 

Počeo je triler, pravi logistički triler, a jedino je Putin znao razlog i kada će rat početi. Jahta je evakuirana iz Njemačke. U dokumentima se navodi i kako je organizirano mnoštvo ljudi kako bi se jahta izvukla. Jahta je formalno u vlasništvu jedne tvrtke, a oprema za popravak jahte kupovana je u nizu zemalja kako bi se prikrili tragovi.

Na dokumentaciji su izostavljeni svi kompromitirajući detalji. Faktura je obrađivana nekoliko puta: prvo je izdana ruskoj tvrtki koja upravlja jahtom, zatim estonskoj tvrtki, a račun je na kraju platila tvrtka iz Dubaija. Nakon plaćanja roba je iz Italije poslana u Litvu, a odatle je isporučena u Kalinjingrad, izravno na jahtu.

Navaljnov tim naglašava da su tijekom rata na "Putinovu igračku" potrošene 3 milijarde rubalja (29,5 milijuna eura), od čega dvije milijarde (više od 19 milijuna eura) na popravke i još milijardu (gotovo 10 milijuna eura) na plaće posade, režije, komunikaciju, skladištenje u suhom doku, gorivo i reprezentativne troškove.

U opsežnim i detaljnim dokumentima o Putinovoj jahti Graceful priložili su dokaze da je jahta Putinova. U rujnu 2022. primijećena je u estonskim vodama na putu od Sankt-Petersburga do Kalinjingrada, u pratnji broda ruske obalne straže pod zapovjedništvom FSB-a; plovilo je poznato pod kodnim imenom Kosatka (Kit ubojica). Priložili su fotografije telefona na kojem je grb jednak onom koji Putin ima na telefonu u Moskvi. Riječ je o telefonu Prestige-CB, posebnom telefonu za komunikaciju koji se ne može kupiti, a vlasti ga koriste za top secret komunikaciju. 

U dokumentima se detaljno opisuje raskoš jehte Graceful. 

Na otvorenoj palubi jahta ima helidrom, salon s okruglim stolom za 12 osoba, lift i veliku kadu. Na raskošnoj kapetanskoj palubi nalazi se dnevni boravak s velikim klavirom, tri sofe i TV-om. Vlasnička paluba ima bazen koji se može pretvoriti u plesni podij ili kino. Isti je dizajn i na jahti Šeherezadi. Na istoj palubi nalazi se blagovaonica sa stolom za 12 osoba i kaminom. Tu je i vlasnički dio s dvije ogromne kabine.

Pročitajte i ovo Vrućina opasno vrijeme Hrvatska na udaru toplinskog vala! Vrhunac stiže, ali popodne će biti pljuskova i grmljavine: Provjerite gdje će trebati kišobrani

Uređenje jahte je 2022. godine koštalo 32 milijuna dolara. Drveni proizvodi koštali su oko 2,3 milijuna eura, kauč 39.000 eura, tepisi su koštali 58.000 eura, stolić za kavu koštao je 77.000 eura, ugradnja dva kamina na palubi 97.000 eura, a bazen povezan s jahtom oko 2 milijuna eura. Za Graceful je kupljeno skupo posuđe, a sve odiše neviđenim luksuzom. 

Pročitajte i ovo Posljedice El Nina klimatske promjene Alarmantno upozorenje! Dolazi El Niño i bit će loše: ''Učinci bi mogli biti razorni''

"Sve ovo ne pišemo samo kako bismo se divili unutrašnjosti jahte, već kako bismo još jednom dokazali da je Putin jednostavno opsjednut sobom, svojim odmorom, luksuzom, zabavom i ostalim stvarima koje baš i ne odgovaraju njegovu asketskom imidžu", navode Navaljnovi suradnici na stranici. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene