Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljanje u četvrtak

NASA ima novo "veliko otkriće" u lovu na egzoplanete, ovaj put pomogao im i Google

Teleskop Kepler (Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel)
Teleskop Kepler (Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel) Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel
NASA ima novo veliko otkriće za javnost, čije su predstavljavnje najavili za četvrtak. Zasad se zna da je u pitanju otkriće vezano uz misiju njihova svemirskog teleskopa Kepler te da je u otkriću pomogao i Google.

NASA-in teleskop Kepler napravio je novo veliko otkriće u svojem dugogodišnjem lovu na egzoplanete, a novom otkriću doprinio je i Googleov AI, odnosno umjetna inteligencija, otkrivaju u NASA-i, ne iznoseći previše drugih detalja. Umjetna inteligencija pomogla je analizirajući podatke koje je Kepler prikupio na posve nov način.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Parlamentarni izbori 2024. Jandroković stao uz biskupe i objavio da je Google pogriješio: Oglasio se tehnološki div Prva političarka stvorena umjetnom inteligencijom - 5 Predstavili Možemo! Ovo je Nitkolina: Prva hrvatska političarka stvorena umjetnom inteligencijom

NASA će otkriće iznijeti na telekonferenciji zakazanoj za četvrtak u 19 sati po hrvatskom vremenu.

Kepler je u lovu na izvansolarne planete otkad je lansiran 2009. godine. Najnoviji skup kandidata za egzoplanete upotrijebit će kompletniji skup podataka nego ikad prije, zbog analiza s većom razinom sofisticiranosti. Svemirska letjelica krenula je na novu misiju zvanu K2, nakon tehničkih problema u 2013. godini. Misija K2 izmijenjena je verzija prvobitnog plana u lovu na planete, tražeći planete oko bližih crvenih patuljastih zvijezda.

Kepler je bila prva misija koja je mogla vidjeti planete veličine Zemlje oko drugih zvijezda u "naseljivoj zoni", tj. regiji udaljenoj od zvijezde, gdje bi mogla postojati tekuća voda bez da je zamrznuta ili ključa.

Prema NASA-inim izvješćima, do sada je Kepler pronašao 5011 kandidata za status egzoplaneta. Potvrđeno je oko 2515,a potvrđen je i 30 planeta u zoni pogodnoj za razvoj života kakav poznajemo na Zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene