Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Različite tradicije

Od Ukrajine preko Srbije do Etiopije: Najzanimljiviji običaji za proslavu Božića 6. siječnja

Pravoslavni Božić
Pravoslavni Božić Foto: Afp
Božić po julijanskom kalendaru danas, 7. siječnja slavi više od 200 milijuna krišćana pravoslavne vjeroispovesti. Način proslave i običaji razlikuju se u svakoj državi, a ovo su neki od najzanimljivijih.

Božić je u Srbiji postao jednodnevni državni praznik u srpnju 2001. Simboli toga pravoslavnog praznika uključuju božićno drvce i česnicu u koju se umetnu srebrnjak ili zlatnik, nakon čega se treba izlomiti na komade prema broju ljudi u kući. Taj novčić simbolizira dar novorođenom Kristu, a predaja kaže da sreća prati onoga ukućana u čijem je komadu novčić.

Božić se slavi kao obiteljski blagdan u kući i crkvama. Kuće se tradicionalno ukrašavaju slamom kako bi se dočarao skromni ambijent betlehemske špilje u kojoj je, prema Bibliji, Krist rođen. Na Božić se Srbi pozdravljaju s "Hristos se rodi", a odgovara se "Vaistinu se rodi".

Pročitajte i ovo Sukob pristalica Crnogorske pravoslavne crkve Napetosti pred Božić VIDEO Kaos na loženju badnjaka u Crnoj Gori: Policija morala reagirati zbog posvađanih mitropolita

Do 2023. Ukrajina je slavila Božić 7. siječnja, dok u srpnju predsjednik Vladimir Zelenski nije potpisao zakon prema kojem će se Božić u toj zemlji slaviti 25. prosinca, kako bi se distancirala od Rusije.

Kada se na nebu pojavi zvijezda na istoku, djeca unose pšenicu u kuću, što je dio običaja koji se zove "diduh", odnosno "djedov duh", koji simbolizira pretke i želju za dobrom godinom.

Pročitajte i ovo Sukob pristalica Crnogorske pravoslavne crkve Napetosti pred Božić VIDEO Kaos na loženju badnjaka u Crnoj Gori: Policija morala reagirati zbog posvađanih mitropolita

Do Badnjaka se vjernici u Rusiji mole 39 dana, a na Božić se okupljaju s obiteljima. Nalaze se oko stola na kojem se nalazi 12 jela koja simboliziraju 12 Isusovih apostola. U prostoriji je uvijek malo slame koja podsjeća na Isusovo skromno podrijetlo.

Proslava Božića u Etiopiji naziva se "Gana", a na Badnjak se posti, dok se za Božić putuje u Lalibelu, grad na sjeveru zemlje, ponekad čak pješice. Na uništenim cestama putovanje ponekad traje danima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene