Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo nije prvi slučaj

VIDEO Na cesti pronađeno mladunče lava u teškom stanju: Nitko ne zna čije je, ali se sumnja na jednu stvar

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Slučajni prolaznik na cesti je pronašao mladu lavicu u teškom stanju. Sada se za nju brinu u prihvatilištu zoološkog vrta, a veterinari se nadaju kako će je uspjeti spasiti.

Na Ćantavirskom putu kod Subotice u četvrtak je slučajni prolaznik pronašao malu lavicu. Kada ju je uočio zaustavio je automobil i maknuo je s puta, a zatim pozvao policiju. Mladunče je smješteno u prihvatilište Zoološkog vrta na Paliću.

Andrijana Tot iz palićkog Zoološkog vrta izjavila je da je mala lavica u lošem stanju.

"Nažalost neprimjereno je hranjena, ne prepoznaje meso kao hranu, morali smo joj dati meso na silu, gurali smo joj meso u usta kako bi ga prepoznala kao hranu", objasnila je.

Prema procjenama veterinara, mladunče vjerojatno nije dobilo nikakvu drugu hranu osim kravljeg mlijeka koje je, kako je naglasila Tot, neprimjereno za prehranu divljih mačaka.

Lavici su atrofirali mišići na zadnjim nogama, što je vjerojatno posljedica boravka u manjem prostoru, gdje se nije mogla kretati, piše N1.

"Zaražena je vanjskim i unutarnjim parazitima, izgrižena od muha", istakla je Tot i naglasila da je lavica imala mnogo nižu tjelesnu temperaturu od uobičajene za divlje mačke zbog čega su morali postaviti grijalice.

Na pitanje koliko je lavica stara, Tot je rekla da je vjerojatno oko četiri ili pet mjeseci, ali da je to teško procijeniti jer muskulatura mladunčeta nije dovoljno razvijena

 

Mala lavica ima i upale probavnog i urinarnog trakta te uz infuziju dobiva i drugu terapiju.

"Ne možemo odmah dobiti sve informacije, mora proći vrijeme da vidimo kako će teći oporavk, najveći problem je infekcija unutrašnjim parazitima koja može napasti mozak i druge organe. Analiza krvi i biokemija su pokazali koje upale ima, tako da sada radimo na liječenju tih prvobitnih problema", objasnila je Tot.

Rekla je da su veterinari optimisti, ali da to ne znači da će se lavica sigurno oporaviti.

Lavica s crnog tržišta?

Tot je rekla i da u Zoološkom vrtu nemaju informaciju odakle lavica dolazi, i da se time bave nadležni organi, ali da se pretpostavlja da je životinja došla s crnog tržišta.

"U Srbiji je inače zakonom zabranjeno držanje divljih i egzotičnih životinja, a njihovo neadekvatno držanje i napuštanje smatra se zlostavljanjem i također je kazneno djelo", upozorila je Tot.

Naglasila je da fizička osoba ne može voditi adekvatnu brigu o divljim životinjama, niti može osigurati sigurnosne mjere kako životinja ne bi ugrozila ostale građane. 

Poručila je da lavovi i tigrovi ne predstavljaju statusni simbol ili prestiž, i da crno tržište ugrožava njihovu populaciju na planeti.

U 2023. je u prirodi živjelo 24.000 jedinki lavova.

"Prije par godina ih je bilo samo 20.000. S ilegalnom trgovinom opet smanjujemo taj broj u prirodi i veliki problem je uništavanje njihovih prirodnih staništa", napomenula je.

Tot je objasnila i da su prostori u zoološkom vrtu za ograničen broj jedinki, i da je pitanje hoće li ostati na Paliću ili će malena lavica biti smještena u neki drugi zoološki vrt ili rezervat.

Subotica na karti crnog tržišta divljih životinja

Ovo nije prvi slučaj pronalaska krijumčarenih divljih životinja u ovom srpskom gradu. Naime, krajem kolovoza policija je u suradnji s Jedinicom za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine uhitila dvojicu muškaraca. Jedan od njih, 36-godišnjak, u stanu je u bačvi za zelje držao zaštićenu vrstu pitona, a sumnjalo se i da je posjedovao mladunče afričkog lava koje je prodao.

Odmah iza trgovine ljudima, oružjem i drogom, četvrta najunosnija aktivnost organiziranog kriminala predstavlja ubijanje, trovanje i krijumčarenje životinja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene