Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokopan je

Majka pronašla ljudsku kost u sinovoj kolekciji: Kada su otkrili kome pripada, uslijedio je šok

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Više od 20 godina nakon što je majka pronašla dio ljudske čeljusti skriven u kolekciji kamenja svoga sina, stručnjaci za genetičku genealogiju razotkrili su otkriće i identificirali djelomične ostatke kapetana američkih marinaca.

Desetljećima dugom misteriju pridonijelo je to što se dugo vremena smatralo da je 30-godišnji kapetan Everett Leland Yager, koji je poginuo na vojnoj vježbi u srpnju 1951. iznad okruga Riverside u Kaliforniji, pokopan u Palmyri u Missouriju.

Centar za istraživačku genetsku genealogiju Ramapo Collegea u New Jerseyju, koji je otvoren prije dvije godine, pomogao je identificirati kost kao Yagerovu u ožujku, navodi se u priopćenju za javnost.

Sin je kamenje naslijedio od svog djeda, koji je bio strastveni sakupljač kamenja, prema uredu šerifa okruga Yavapai u sjevernoj Arizoni. Godine 2002. njegova je majka pronašla zbirku te je naišla na nešto što su izgledali kao ljudski ostaci i kontaktirala šerifov ured, navode vlasti u priopćenju.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. IZ MINUTE U MINUTU Plenković kaže da su oni najbolji izbor. Stigla snažna poruka: "Ogadit će ljudima politiku, a HDZ je tu najmanji problem"

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih

Ured šerifa primio je ljudsku čeljusnu kost s nekoliko zuba za koju su dužnosnici rekli da je vjerojatno pokupljena negdje u okrugu, iako obitelj koja ju je pronašla u kolekciji kamenja svog sina nije bila sigurna gdje ili kada. Ostaci su nazvani "Rock Collection John Doe".

Nije jasno kako je kost završila u Arizoni, no moguće je, prema koledžu Ramapo, da ju je ptica pokupila iz Kalifornije. Tradicionalno testiranje DNK-a u to vrijeme nije pokazalo podudarnosti vladine baze podataka s ostacima.

U siječnju 2023. šerifov ured i medicinski istražitelj okruga Yavapai proslijedili su slučaj Centru za istraživačku genetsku genealogiju. Fakultet se udružio s šerifovim uredom okruga Yavapai kako bi besplatno radio na slučaju.

Pročitajte i ovo Pokušao na skriven način unijeti gotovinu Prekršajni nalog FOTO Albanac pokušao prošvercati gotovinu u Hrvatsku: Pogledajte gdje su carinici pronašli buntove novčanica

"Budući da istraživačka genetička genealogija koristi drukčiju vrstu DNK testiranja od one kakva se inače provodi u okviru policijskih ispitivanja, preostali izvadak iz prethodnog DNK testiranja koji je obavljen išao je u drugi laboratorij", rekla je Cairenn Binder, pomoćnica ravnatelja Ramapo Collegea za CNN.

Nakon višemjesečnog laboratorijskog procesa u Salt Lake Cityju sveučilišni istraživački genetski genealoški kamp identificirao je kost.

"Ovo je bilo stvarno neobično jer obično kada rješavamo slučaj, tražimo nestalu osobu, osobu za koju ne možemo pronaći nikakve podatke", rekla je Binder.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg!

Kada su studenti došli do kandidata Yagera, gdje su okolnosti njegove smrti već bile poznate i imao je vojnički pogreb koji je dokumentiran u javnim evidencijama, to je bilo zbunjujuće i za naše osoblje i za studente", rekla je.

Referentni uzorak uzet od Yagerove kćeri doveo je u ožujku do pozitivne identifikacije, a sada se radi na tome da se Yagerovi ostaci vrate njegovoj obitelji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene