Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda disidentu

Kina: Potvrđena 11-godišnja kazna zatvora Liu Xiaobou

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski je sud u četvrtak, nakon razmotrene žalbe optuženika, potvrdio kaznu od 11 godina zatvora zbog 'subverzivnih aktivnosti' disidentskom čelniku Liu Xiaobou, izvijestili su njegovi odvjetnici.

Liua (54) je 24. prosinca prošle godine sud u Pekingu osudio na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 11 godina, pod optužnicom koja ga tereti za 'subverzivne aktivnosti protiv države', uz objašnjenje da je jedan od autora 'Povelje 08', dokumenta kojim se traži demokratska Kina. Na presudu su njegovi odvjetnici uložili žalbu. Liu je pisac i bivši sveučilišni profesor, a zatvaran je bio i tijekom gušenja demokratskog pokreta na Tiannanmenu u lipnju 1989.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Slika nije dostupna Kina prosvjeduje Obama pozvao Kinu da oslobodi dobitnika Nobelove nagrade

Uhićen je u prosincu 2008., nedugo nakon objavljivanja 'Povelje 08', dokumenta inspiriranog 'Poveljom 77' čehoslovačkih disidenata iz 1977. godine. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene