Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEOČEKIVANA SITUACIJA

Kina izrazila žaljenje zbog "civilnog" balona koji je zalutao iznad SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u petak izrazila žaljenje jer je njezin "civilni" balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji a američki državni tajnik Antony Blinken odgodio posjet Pekingu.

 

Glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrick Ryder rekao je novinarima u četvrtak da je vlada pratila balon na velikim visinama iznad kopnenog dijela SAD-a.

Dodao je kako se nalazio na "visini znatno iznad komercijalnog zračnog prometa i ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na kopnu".

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Joe Biden odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne metereološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Dodali su da će nastaviti komunicirati s Washingtonom kako bi "pravilo upravljali" neočekivanom situacijom.

Pročitajte i ovo Ilustracija SITUACIJA SE ZAKUHAVA "To je naša stvar, prestanite se miješati!" Peking oštro odgovorio šefu CIA-e

Pročitajte i ovo Pentagon Obaviješten i Biden VIDEO Pogledajte sumnjivi leteći objekt zbog kojeg je Pentagon na nogama: "Nemojte ga obarati!"

Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da "Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje".

SAD je nadzirao balon po ulasku u američki zračni prostor, a pratili su ga američki zrakoplovi, kazao je jedan dužnosnik. Dodao je da će preletiti više osjetljivih mjesta, ali nije naveo pojedinosti. U zračnoj bazi Malmstrom u Montani nalazi se 150 silosa za interkontinentalne balističke rakete.

Odnosi između Kine i SAD-a pogoršali su se posljednjih godina, osobito nakon što je tadašnja predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan u kolovozu, na što je Peking odgovorio vojnim vježbama u blizini Tajvana.

Washington i Peking otad nastoje komunicirati češće i spriječiti pogoršanje odnosa. Odgoda Blinkenova puta, koji su u studenome prošle godine dogovorili Biden i kineski predsjednik Xi Jinping, udarac je onima s obiju strana koji su u tome vidjeli priliku da se stabiliziraju narušeni odnosi. Neki američki državni tajnik posljednji je put posjetio Kinu 2017.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene