Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVEĆANJE PRAVA

"Odluka je neustavna!": Japanski sud odlučio da se istospolni parovi ipak mogu vjenčati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski sud odlučio je da je zabrana o sklapanju istospolnih brakova neustavna.

Japanski okružni sud presudio je o neustavnosti odluke da se istospolnim parovima ne dopušta vjenčanje zato što prvotna odluka krši pravo na ravnopravnost. Ta je presuda svojevrstan presedan u jedinoj državi članici skupine G7 koja ne priznaje u potpunosti istospolne zajednice.

Neki od tužitelja su i 2019. godine na Valentinovo predali tužbu tražeći japansku vladu da odobri istospolne brakove. Na to su se odlučili nakon što su u siječnju iste godine pokušali registrirati svoje brakove kod lokalnih vlasti, ali im je odbijeno s obrazloženjem da istospolni brakovi nemaju pravni status.

''Nisam mogao suzdržati suze. Sud je iskreno posvetio temeljnu pažnju našem problemu i mislim da je donio zaista dobru odluku'', rekao je jedan od tužitelja nakon presude o neustavnosti odluke, prenosi Al Jazeera.

Pročitajte i ovo COVID odjel u sarajevskoj bolnici - 2 Teško stanje u bolnicama ''Ljudi moji, ovo je rat, od ovog virusa se umire'': Teško stanje u Sarajevu i Mostaru, bolnice na izmaku sa zalihama kisika, zaraženih sve više

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Ne znam kako spavaju...'' Oporba šokirana optužbama Zdravka Mamića, Grmoja poručio: ''Na udar hrvatskog pravosuđa ne dolaziš dok imaš političku zaštitu''

Pojedine općine trenutačno izdaju potvrde o partnerstvu da pomognu parovima pri iznajmljivanju kuća i stanova, ali nemaju ista zakonska prava kao heteroseksualni parovi. Primjerice, ne mogu naslijediti imovinu svog partnera kao što je kuća koju su možda dijelili niti imaju roditeljska prava nad bilo kojom djecom koju njihovi partneri mogu imati.

Prema azijskim standardima, japanski su zakoni relativno liberalni, a homoseksualna orijentacija legalna je od 1880. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene