Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestanak podmornice

Hrvatski stručnjaci pesimistični: "Veća je vjerojatnost da će se neka domaćica spustiti Boeingom nego da će oni izroniti"

Aktualno Galerija Potraga za nestalom podmornicom - 1 Potraga za nestalom podmornicom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za nestalom podmornicom - 2 Potraga za nestalom podmornicom - 2 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za nestalom podmornicom - 3 Potraga za nestalom podmornicom - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potraga za nestalom podmornicom - 4 Galerija 1/4 >>
Nastavlja se velika akcija potrage za podmornicom koja je turiste vozila u obilazak ostataka Titanika. Da je potraga na velikim dubinama itekako neizvjesna, smatraju i hrvatski stručnjaci. Ali ne žele se upuštati u prognoze što je sve nakon polaska pošlo po krivu.

Dramatični sati i vrlo zahtjevna operacija odvijaju se na dnu Atlantika.

"Puno je veća vjerojatnost da će se neka domaćica spustiti Boeingom, nego da će oni izroniti", smatra Damir Zec, profesor s Pomorskog fakulteta u Rijeci u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov.

Hrvatski stručnjaci nisu nimalo optimistični oko kanadske turističke podmornice na električni pogon.

"Ta podmornica se uputila u područje svijeta koje je najopasnije, u kojem su tlakovi četristotinjak bara i u takvim uvjetima bilo kakva greška bilo koga ili bilo čega je pogibeljna", dodaje. I na tim dubinama - nepopravljiva, smatra Zec.

"A da još nismo uopće spomenuli temperature, tlakove, morske struje i sve ono što vlada na tim dubinama - najnegostoljubiviji dijelovi naše planete", navodi.

Teško je procijeniti što je pošlo po zlu

Teško mu je, kaže, procjenjivati što je na putu do Titanika pošlo po zlu. Nije riječ o klasičnoj podmornici, pojašnjava.

"Bilo kakav kvar na baterijskom sustavu, na upravljačima, na sustavu za recirkulaciju i dobavu zraka... Tisuće je mjesta gdje je moglo doći do greške", zaključuje Zec.

Pročitajte i ovo Podmornica OceanGate - 1 Utrka s vremenom Francuska šalje brod u akciju spašavanja kod Titanica: Opremljen je posebnim robotom

"Bojim se da su motivi ove akcije bili takvi da ljudi nemaju ni tehničke ni psihološke predispozicije... Teško je utvrditi gdje se nalaze, jesu li svi unutra, je li zavladala neka panika, jesu li bili spremni, to je komercijalni plov", navodi ronilac Arsen Brajković.

Upitno je i koliko su uopće bili pripremljeni za ovu turističku ekspediciju, ali i jesu li svladali protokol spašavanja - smatra ovaj Puljanin.

Svojedobno je od potapanja vojnog broda u bivšoj državi napravio ronilačku atrakciju.

Pročitajte i ovo Nestala podmornica u Atlantiku, ilustracija - 4 U tijeku potraga za Titanom VIDEO Jeziva ispovijest bivšeg novinara: "Bio sam zaglavljen u podmornici ispod Titanica, umalo sam umro na dnu oceana"

"To nisu ni profesionalni vojnici koji su spremni za takve stresne situacije, pričamo o turistima i znatiželjnicima koji su imali dovoljno novaca da plate to", kazao je Brajković.

A sada im je vrijeme - važnije od novca.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene